Venrayse oorlogsgraven ter adoptie

Om de herdenking van gesneuvelde militairen in leven te houden, is onlangs de Stichting Adoptiegraven CWGC Venray War Cemetery opgericht. Geïnteresseerden kunnen zich via deze stichting aanmelden voor het adopteren van graven op de militaire begraafplaats op de Hoenderstraat in Venray.

Piet Snellen uit Sevenum ligt aan de grondslag van de stichting. Enkele jaren geleden startte hij de Facebookgroep Venray War Cemetery met de bedoeling om zoveel mogelijk foto’s en informatie te verzamelen over militairen die op de Venrayse begraafplaats hun laatste rustplaats vonden. In de loop van de tijd heeft hij een 110-tal soldaten een gezicht kunnen geven.


Op de militaire begraafplaats in Venray rusten in totaal 692 militairen en 1 burger. Zij zijn omgekomen in de periode tussen september 1944 en juni 1945. Het overgrote deel van de militairen die in Venray begraven liggen, kwam om het leven tijdens de bevrijdingsacties in Midden- en Noord-Limburg, waaronder vele slachtoffers van gevechten bij Overloon en Venray. De militairen waren afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië maar ook uit Polen.


Piet liep al enkele jaren met het idee rond om een adoptieprogramma op te zetten. "Voor de Amerikaanse begraafplaats in Margraten is er een wachtlijst van meer dan duizend adoptanten, terwijl er geen adoptieprogramma bestond voor Britse militairen die een zeer groot deel van Noord- en Midden-Limburg hadden bevrijd." Uiteindelijk vormde hij een stichtingsbestuur met Jesse Sijberts, een jonge luchtmachtmilitair uit Well, Tom van Mierlo uit Milheeze, die mede aan de wieg stond van de fluistersteen over de Schotse militair David McKellar in Meijel, Lars Hoebers uit Kronenberg, die jaren geleden een graf adopteerde in Margraten, en Joey van der Aa uit Helmond die al geruime tijd contacten onderhoudt in Noord-Ierland met familie van een gesneuvelde militair.


Inmiddels hebben zich al zeventig personen uit de regio aangemeld voor grafadoptie, laat Piet weten. "Geïnteresseerden die een specifiek graf willen verzorgen, kunnen dat bij ons aangeven. Aan mensen die geen voorkeur hebben, wijzen we blind een graf toe. Wij verwachten een grote toeloop", aldus Piet. Daarnaast heeft de stichting als doel een databank op te zetten waarin de gegevens van de geadopteerde graven worden ondergebracht en het opzetten en onderhouden van contacten met familieleden van de gesneuvelde militairen.