Jean Wilms Venray

HALLO Venray stelde 15 vragen aan Jean Wilms. De 16-jarige Venraynaar vertelde over zijn favoriete muziek, zijn bucketlist en grootste droom.

Wat is je favoriete muziek?

Ik luister naar meerdere soorten muziek, dus ik heb niet echt een voorkeur voor een bepaalde muziekstijl. Ik vind bijvoorbeeld klassiek, opera, metal en hardcore helemaal niks. Deze muziek spreekt me een stuk minder aan. Ik denk ook dat meerdere mensen van mijn leeftijd sowieso niet heel erg veel naar opera en klassieke muziek luisteren.

Waar zou je nog een keer naartoe willen?


Ik wil nog graag naar veel plekken toe, zoals een paar grote steden in de VS. Ook lijkt het mij superleuk om de Route 66 helemaal te rijden met een motor. Daarnaast lijkt Australië me heel erg mooi en Singapore en Dubai erg leuk om naar toe te gaan. Een wereldreis maken, lijkt mij het mooiste.

Wat is je grootste droom?

Mijn droom is om later de dingen te kunnen doen die ik leuk vind, zoals reizen, veel dingen doen met vrienden en natuurlijk om gelukkig te zijn met een partner en misschien kinderen. Ook lijkt het me erg leuk om me in mijn vrije tijd bezig te kunnen houden met een bepaald project.

Wat wil je later worden?

Ik weet nog niet precies wat ik later wil worden. Ik zit nu op de middelbare school op havo 4. Daarna ga ik waarschijnlijk werktuigbouwkunde of mechatronica studeren. Het lijkt me ook wel wat om later een eigen bedrijf te beginnen, maar ik zou nog niet weten in welke richting ik dan voor mezelf zou beginnen.

Wat moet er veranderd worden aan de moderne wereld?

Ik denk dat er niet heel erg veel is dat we moeten veranderen, maar wat we de innovaties en de ‘verbeteringen’ in de ‘moderne wereld’ moeten accepteren. Wel moeten we erop letten dat het niet uit de hand loopt met bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie, omdat ik denk dat het verstandiger is als mensen grote beslissingen maken in plaats van computers.


Wat vind je van de coronamaatregelen?

Ik vind dat het goed is dat deze maatregelen zijn genomen, omdat het om een virus gaat dat zich niet over de hele bevolking moet verspreiden. Ze kunnen beter het zekere voor het onzekere nemen. Ook vind ik het goed dat er steeds meer versoepeld wordt, omdat het steeds beter gaat. Niks kunnen of mogen doen, wordt na een tijdje ook vervelend.

Waar kun jij niet tegen?

Ik kan er echt niet tegen als mensen onterecht beschuldigd worden, omdat ik dan denk ‘het klopt niet wat hier gebeurt’. Zeker als bijvoorbeeld de schuldige het afschuift op iemand anders en dan de schuldige ermee wegkomt.


Wat staat er op je bucketlist?

Ik wil sowieso nog vaak op reis en ik wil ook nog best veel activiteiten doen, zoals parachuteren uit een vliegtuig of racen op een circuit. Ook lijkt het me erg leuk om mijn eigen huis later zelf te
kunnen ontwerpen. Maar ik weet nu niet of dat realistisch is, dat weet ik pas over een aantal jaar.

Waar word jij altijd rustig van?

Ik ben geen druk persoon en als ik druk ben, dan word ik meestal al vrij rustig uit mezelf. Dus ik heb niet echt iets waar ik rustig van word.

Als je een superkracht mocht kiezen welke zou dat zijn?


Het lijkt mij supervet om de zwaartekracht te kunnen overwinnen, omdat je dan heel erg makkelijk objecten kan laten vliegen en bijvoorbeeld enorme sprongen kan maken.

Doe je aan sport?

Ik doe samen met een paar vrienden aan fitness. Normaal gesproken doe ik dat drie avonden per week, maar door de coronamaatregelen gaat dat niet. Ik vind fitnessen leuk, omdat ik het leuk vind om doelen voor mezelf te stellen en vervolgens deze te halen.

Wat vind je van mensen die pesten?

Ik vind dat mensen die pesten harder aangepakt moeten worden omdat ik denk dat het een enorme impact op iemands leven kan hebben. Zelf ben ik nooit gepest, dus ik heb daar geen ervaring mee. Ook vind ik dat de pesters zelf beter na moeten denken waar ze mee bezig zijn.

Wat zou jij nooit doen?

Ik zou nooit mensen behandelen op de manier waarop ik niet behandeld wil worden. Ik denk er altijd over na of ik het zelf ook ‘goed’ zou vinden wanneer ik het bij iemand anders doe. Voor de rest vind ik het lastig om te zeggen wat ik nooit zal doen, omdat ik dat nu wel zo kan zeggen maar wellicht denk ik daar over een aantal jaar anders over.

Ben je bang voor je examenjaar?

Ik ben niet bang voor mijn examenjaar, omdat ik weet dat ik het kan. Ik heb eerder al in een examenjaar gezeten en heb toen gemerkt dat het hard werken is, maar dat het zeker te doen is als je gewoon de dingen doet die je moet doen. Ook is er in een examenjaar eigenlijk niet veel anders dan in een ander schooljaar. Het jaar duurt alleen wat korter en het programma is iets drukker.

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?


Het beste advies dat ik ooit heb gekregen is om goed te blijven werken voor school en al vroeg over mijn toekomst na te denken. Wat wil ik later worden? Wat wil ik later bereiken? Wil ik later voor een bedrijf werken of wil ik voor mezelf beginnen? Toen mij is gezegd om over dat soort dingen na te denken, ben ik dat gaan doen en daardoor weet ik nu al redelijk vroeg welke studie ik wil gaan volgen en wat ik later wil bereiken.

Tekst: Joanna Jochijms