Venray wil wachten met ondertekening Schone Lucht Akkoord

Het College van B&W van Venray heeft nog geen besluit genomen over deelname aan het Schone Lucht Akkoord. Op vragen van de SP antwoordt het college dat de consequenties nog niet duidelijk zijn.

Het doel van het Schone Lucht Akkoord is de gezondheidsschade door luchtvervuiling in 2030 met 50 procent te verminderen ten opzichte van 2016. Begin dit jaar ondertekenden 9 provincies en 36 gemeenten het Schone Lucht Akkoord in Utrecht. Nederweert was de enige gemeente uit Limburg die het akkoord ondertekende. Op 21 januari stelde Venray Lokaal al vragen in de commissievergadering over het akkoord. De lokale partij riep het college toen op zo snel mogelijk in actie te komen en de gemeenteraad te informeren. De SP wil nu weten waarom de raad nog niets heeft vernomen.

Het college reageert niet onwelwillend te zijn, maar wil geen vluchtig 'ja' of 'nee' zeggen, omdat er aan de ondertekening van het akkoord verplichtingen zitten, zoals het opstellen van een uitvoeringsplan en het meten van de effecten van de maatregelen die genomen zijn. Het inzicht in de financiƫle en personele gevolgen van het Schone Lucht Akkoord ontbreekt nog. Net als de andere Limburgse gemeenten en de provincie beraadt het Venrayse college zich daarom nog. De zes Peelgemeenten, waaronder Venray, bespreken het onderwerp binnenkort in het platform Vitale Landbouw.