Op zomerkamp tijdens corona

De besturen van scoutingen en afdelingen Jong Nederland in de gemeente Venray hebben een protocol opgesteld om toch een zomerkamp te kunnen organiseren. Vanwege het coronavirus treffen de verenigingen de nodige maatregelen zodat de kinderen toch het jaar bij de vereniging kunnen afsluiten.

Bjorn Janssen, voorzitter van Scouting de Peelspeurders Venray, laat weten dat de vereniging door de vele versoepelingen niet veel heeft gesleuteld aan hun standaard. "Groepen gaan op kamp in een ‘bubbel’, wat wil zeggen dat ze weinig tot geen contact met de buitenwereld mogen hebben. Activiteiten zullen dus zoveel mogelijk op het eigen kampeerveld plaatsvinden. Bij uitstapjes die gemaakt worden is het opzoeken van rustige plekjes en afstand houden erg belangrijk. Jeugd tot en met 18 jaar heeft geen afstandsbeperking, dat wil zeggen dat zij gewoon mogen spelen, eten en slapen naast elkaar zoals altijd. Voor de leiding onderling en tot de jeugd is deze er uiteraard wel, maar daar is prima mee om te gaan zoals we dat in de huidige maatschappij dagelijks doen", aldus Bjorn.

Protocol Zomerkamp
Scouting Don Bosco Leunen houdt dit jaar ook een zomerkamp in Meerlo en Stevensbeek met de aanpassingen en aandachtspunten zoals beschreven in het protocol Zomerkamp. "Normaal gesproken houden de kinderen zelf corvee, maar vanwege de coronamaatregelen neemt de leiding het over. Ook moeten we de ruimtes extra ventileren en zoveel mogelijk activiteiten buiten houden. Daarom zetten we tenten op zodat de kinderen bijvoorbeeld buiten kunnen knutselen", aldus bestuurslid Tanja Swinkels.

Volgens Tanja wilde het bestuur een informatieavond organiseren om de ouders in te lichten over het zomerkamp. "Daar kwam geen reactie op. De ouders vertrouwen erop dat het goed verloopt."

In eigen blokhut

Jelle Classens, voorzitter scoutinggroep de Meuleberg uit Blitterswijck, laat weten dat de leiding samen met het bestuur een alternatief plan heeft opgesteld om het zomerkamp door te kunnen laten gaan. "Normaal gesproken gaan de groepen naar een kampterrein in de regio. De oudste groep gaat soms naar het buitenland. Dit jaar stond Oostenrijk op de planning, maar vanwege corona kan dat jammer genoeg niet doorgaan. Het bestuur heeft ervoor gekozen om op ons eigen terrein in verkorte vorm een kamp te houden zodat de kinderen het jaar toch kunnen afsluiten."

De jongste leden hielden zaterdag 4 juli een kamp met één overnachting. De ouderen groepen mogen in het weekend van zaterdag 10 juli op kamp in de blokhut. Wel met de nodige maatregelingen, legt Jelle uit. "Aan kinderen van 12 jaar en ouder wordt gevraagd om toch 1,5 meter afstand te houden. Dat geldt ook voor de leiding. Omdat we ons terrein vrij groot is, hebben we het gebied gesplitst in drie vakken zodat de regels nageleefd kunnen worden."

Volgens Jelle zijn de ouders en kinderen blij dat er ondanks de coronacrisis een kamp wordt georganiseerd. "Vooral voor de jongste kinderen is het een feest, omdat het er eerst op leek dat het voor hen niet door zou gaan. We hebben gemerkt dat veel ouders wilden meedenken, iedereen is content met ons besluit om het kamp te houden op ons eigen terrein."

Tekst: Jeanine Hendriks
Beeld: Rob Beckers