Gemeenschapshuizen teren op reserves tijdens coronatijd

Niet alleen bedrijven hebben het door de coronacrisis financieel zwaar, ook de gemeenschapshuizen in gemeente Venray moeten teren op de reserves. Dat laten de beheerders en besturen van De Schol en De Gelderkoel in Heide, D'n Oesterham in Oostrum en De Wis uit Castenray weten.

Van maart tot juni moesten de deuren van de gemeenschapshuizen gesloten blijven en draaiden zij geen omzet. Inmiddels zijn enkele activiteiten weer hervat, maar de schade inhalen zit er dit jaar niet in. "De KBO en de kaarters willen nog niet beginnen en de dansers beginnen pas in september. Alleen vergaderingen en de repetities van de fanfare zijn weer gestart in het gemeenschapshuis", legt Ben van Eck, penningmeester van gemeenschapshuis De Wis in Castenray, uit.

Volgens Van Eck loopt de stichting door de coronacrisis 2.000 tot 2.500 euro per maand mis. "We zijn sterk afhankelijk van de omzet van het horecagedeelte. Omdat die wegvalt, teren we momenteel in op onze reserves die bedoeld zijn voor onderhoud en onverwachte investeringen. Gelukkig hebben we geen lopende onderhoudszaken, omdat in 2006 het gemeenschapshuis 'Schoon door de Poort' is gegaan. We kunnen het dus in deze situatie een aantal jaren uitzingen", zegt hij.

Twee jaar geleden is ook gemeenschapshuis D'n Oesterham verbouwd. "Op dat gebied zitten we goed. Tot 2023 hoeven we geen onderhoud of onverwachte investeringen te doen", laat beheerder Antoinet Verheijen weten. "Maar als de anderhalvemetermaatregel blijft, dan krijgt de horeca het moeilijk." Dat beaamt Joris Roth, voorzitter van D’n Oesterham. "Er is op dit moment nog geen paniek, maar om de vaste lasten te betalen, teren wij in op de reserves. Gelukkig zijn we daarvoor wel in de gelegenheid. Maar dat we van maart tot mei geen inkomsten hadden, hakt er wel in. In het begin van de coronacrisis hebben we de vergoeding voor loonbelasting bij de gemeente aangevraagd, zodat we Antoinet konden doorbetalen. Uit nood hebben we ook de tweede regeling voor subsidie aangevraagd. Daarnaast moeten we dermate kritisch zijn op onze uitgaves", aldus Roth.

In D'n Oesterham worden sinds juni weer elke week vergaderingen gehouden en cursussen gegeven. Verheijen: "Feestjes die gepland stonden, zijn naar andere datums verschoven. Maar de omzet die we voor de coronacrisis hadden, haal je dit jaar niet meer in. Toch moeten positief blijven en de toekomst afwachten", zegt ze nuchter.

Maar de belangrijkste vraag voor zowel De Wis als D'n Oesterham is of carnaval volgend jaar doorgaat. Roth: "Carnaval is voor ons een groot evenement. We hadden geluk dat de lockdown na carnaval werd ingesteld, waardoor we nog een spaarpotje hebben gecreëerd." Ook voor gemeenschapshuis De Wis geldt dat carnaval een moment is waarop de spaarpot gevuld wordt. "Dat is onze grootste inkomstenbron, het gaat om serieuze bedragen. Maar ik denk dat carnaval zich er niet voor leent om met 1,5 meter te vieren. Carnaval draait om gezelligheid en met alcohol vervagen ook de grenzen", aldus Van Eck.

Voor De Wis is ook de kermis een belangrijk evenement in het jaar. "Normaal gesproken hebben we tijdens de kermis 2.000 euro winst. Eind augustus wordt de afgelaste kermis ingehaald, maar er is geen feest in het gemeenschapshuis. We kunnen de kosten voor de muziek niet uit de omzet halen. Vanwege de anderhalvemetermaatregel mogen er maar zo'n 40 mensen binnen terwijl normaal 150 mensen in het pand passen."

De sluiting van De Schol in Heide was volgens beheerder Pieter van Hoeselaar een flinke aanlating. "De horeca is voor ons de grootste inkomstenbron. Omdat de lunchroom tot vorige week was gesloten, heeft de dorpscoöperatie 50 procent minder omzet gedraaid. Daardoor heeft het bestuur gebruikgemaakt van de subsidieregeling, waardoor ik als vaste kracht toch betaald kon worden. Ook staat onderhoud op dit moment op een laag pitje", legt hij uit.

De coronacrisis leidde er ook toe dat evenementen zoals 'Cor nodigt uit' en de Pubquiz in De Schol afgelast werden. "Deze evenementen zijn met de huidige maatregelen niet mogelijk. Het is normaal een groot feest, maar met de anderhalvemetermaatregel is de sfeer weg. We exploiteren De Schol zodat dorpsbewoners elkaar kunnen ontmoeten, op dit moment schieten we ons doel voorbij door alle maatregelen."

Het gemeenschapshuis De Gelderkoel in Heide wordt volgens Carla Scheurs alleen nog gebruikt voor zaalactiviteiten. "Normaal gebruikt ook de kbo, de korfbalclub, de aerobicgroep en de volksdansgroep de zaal, maar dat scheelt nu in de coronatijd alleen een kopje koffie. Het gemeenschapshuis draait vooral op carnaval, daarom is de coronacrisis tot nu toe niet schadelijk geweest. Maar we weten niet wat de toekomst brengt. Of carnaval doorgaat, is aan de carnavalsvereniging."

Van Hoenselaar verwacht dat Heide als dorp een creatief idee hierop bedenkt. "Nood breekt wet, maar mensen worden creatief. Maar als de maatregelen te lang aanhouden dan houdt het een keer op. Financieel staat elk bedrijf onder druk."

Tekst: Jeanine Hendriks

Foto onderschrift: Gemeenschapshuis De Gelderkoel