Eerste schetsen klaar voor herbestemming kerk in Wanssum

De eerste schetsen voor de herbestemming van de Sint Michaëlkerk in Wanssum zijn onlangs gepresenteerd aan de werkgroep mfc, het kerkbestuur en de gemeente. Dat laat Sjaak Smits van de werkgroep weten. In september volgt een openbare informatieavond waarin het dorp de plannen kan bekijken.

Wanssum is, evenals de andere kerkdorpen, bezig met plannen voor het verouderde gemeenschapshuis De Zandhoek in het kader van het project Schoon door de poort. Het dorp onderzoekt momenteel alle mogelijkheden en opties om te komen tot een dorpsbreed gedragen plan waarbij zoveel mogelijk partners aanhaken. Er zijn binnen de werkgroep plannen en ideeën om in de Sint Michaëlkerk een nieuw gemeenschapshuis te vestigen.

De werkgroep mfc kreeg in maart te horen dat de Sint Michaëlkerk geen subsidie van 10.000 euro van Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed ontvangt voor de herbestemming van de kerk. Volgens de Rijksdienst was de subsidiepot leeg en kregen gebouwen met een monumentenstatus voorrang. De werkgroep zat echter niet bij de pakken neer en liet door een architect een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren. Onlangs kregen de werkgroep, het kerkbestuur en de gemeente de eerste schetsen van de architect onder ogen. Die werden volgens Sjaak Smits van de werkgroep goed ontvangen door de partijen. "Door de coronacrisis heeft het onderzoek vertraging opgelopen en nu volgt de zomervakantie. Daarom is er in september een vergadering gepland en kan er meer verteld worden over de plannen", legt hij uit.

Gemeente Venray laat in een reactie weten de uitgewerkte plannen af te wachten voordat het inhoudelijk een mening vormt. Dat geldt ook voor het bisdom in Roermond. "Wij hebben onlangs kennis genomen van deze plannen. Ze teren bij ons in en worden met het kerkbestuur besproken. Na de zomer kunnen we pas inhoudelijk reageren", laat een woordvoerder van het bisdom Roermond weten.

Wanssum is al langere tijd op zoek naar een nieuwe locatie voor het verouderde gemeenschapshuis De Zandhoek. De beoogde verhuizing naar sportpark De Meulebèèk is nog niet helemaal van de baan. Vanwege de hoge kosten en allerlei obstakels ging de werkgroep op zoek naar een alternatief en kwam het uit bij de kerk. Naast bouwkundige zaken is in het onderzoek het kostenplaatje van groot belang. "De verplaatsing naar het sportpark hebben we al goed in beeld. We kunnen straks beide opties naast elkaar leggen en dan een beslissing nemen”, zei Sjaak Smits eerder.

Tekst: Jeanine Hendriks