Plannen voor het inhalen van dorpskermissen

De vijf dorpen in gemeente Venray die hun kermis vanwege corona moesten afblazen, proberen het evenement in augustus of september in te halen. Geijsteren, Heide, Leunen en Oirlo hebben hun plan min of meer rond. Alleen Merselo moet nog een datum zien te vinden.

Leunen koppelt de kermis aan twee jeugdevenementen. Tijdens het tweedaagse zomer kidsfestival voor basisschoolleerlingen heeft kermisexploitant Sterevents drie attracties (carrousel, suikerspin en wipe-out) geregeld op woensdag 18 augustus op sportpark ’t Klaverblad in Leunen.

Voor de leeftijdsgroep van 12 tot 16 jaar staat op zaterdag 26 september Sportevent Jeugdbaank op de planning. De kermiswerkgroep heeft dit evenement aangegrepen om ook een kermis te organiseren. “Deze datum past precies tussen de kermissen van Oostrum en Wanssum in”, zegt vicevoorzitter Ger Litjens van de dorpsraad. De pannakooi voor het Sportevent komt op het dorpsplein op de plek waar vorig jaar het muziekpodium stond. “Livemuziek is dit jaar toch niet mogelijk. Om de pannakooi heen kunnen de attracties worden geplaatst”, zegt Ger Litjens. “We willen proberen een zo volledig mogelijke kermis te houden. Of dat lukt is nog onzeker. We moeten bekijken of het verantwoord kan en of de veiligheidsregio ermee kan instemmen.”

Oirlo

In Oirlo is traditioneel in het tweede weekeinde van mei de aftrap van het Venrayse kermisseizoen. De kermiscommissie hoopte eerst te kunnen uitwijken naar 13 tot en met 16 juni, maar ook dat bleek niet haalbaar. De Oirlose kermis staat nu gepland van zaterdag 15 augustus tot en met dinsdag 18 augustus. “We hopen dat driemaal scheepsrecht is”, zegt voorzitter Anita Loonen van de dorpsraad. Zaterdag 25 juli zaten in Oirlo alle betrokken partijen bij elkaar om de invulling te bespreken. Tijdens dit overleg is geconcludeerd dat alleen op zaterdag en zondag een programma wordt gemaakt en dat de dorpsbarbecue niet doorgaat. “Daar nemen meer dan tweehonderd mensen aan deel. Dat risico durven we niet aan”, zegt Anita Loonen. “We houden op zaterdag ook geen spectaculaire opening. Wel kunnen de kinderen pannenkoeken komen eten. Het is een heel gedoe om alles goed te regelen. De inwoners krijgen een flyer in de bus met de regels en het programma.”

Heide


Heide was er als een van de eerste dorpen bij om een nieuwe datum voor de afgelaste kermis te prikken. “We hebben ieder jaar ons pleinfeest op de laatste zondag van de schoolvakantie”, zegt dorpsraadvoorzitter Leon Janssen. “Daar kunnen we mooi een tweedaagse kermis aan koppelen.” De Heidse kermis wordt gehouden op zaterdag 22 en zondag 23 augustus. Omdat het maar twee dagen duurt, komen er dit jaar geen botsauto’s naar Heide. “Dat was vanwege de verkorte kermis niet haalbaar. Daarvoor in de plaats krijgen we de wipe-out-baan. Voor de rest zal de kermis hetzelfde zijn als andere jaren”, aldus Leon Janssen.

Geijsteren


Net als in Heide wordt de kermis in Geijsteren een tweedaags evenement, die op zaterdag 19 en zondag 20 september wordt ingehaald. “We willen graag dat het kan doorgaan, maar er zijn veel losse eindjes”, zegt dorpsraadlid Natalie Visser. “In Geijsteren doen dat weekeinde zes kinderen de communie. We leggen contact met de ouders om te vragen of ze geen bezwaar hebben tegen de kermis.” Een wens is ook dat de dorpsbarbecue doorgaat. “Die willen we op zaterdag houden in een Duitse sfeer met lange tafels zodat we ook 1,5 meter afstand kunnen bewaren.” Omdat er geen botsauto’s komen, kan de kermis weer op het dorpsplein worden neergezet. De laatste jaren werd uitgeweken naar een weiland bij hoeve De Boogaard waar meer ruimte is voor de attracties. “Het wordt een kleine kermis waarbij we rekening houden met de coronamaatregelen. We hopen het zo te regelen dat ook achteraf iedereen tevreden kan zijn”, aldus Natalie Visser.

Merselo


Merselo heeft nog geen besluit genomen. “We staan ervoor open de kermis in te halen, maar dan wel in een verkorte vorm”, zegt dorpsraadvoorzitter John van Dijck. “Het ligt ook aan de datum waarop het kan. We willen ook niet te laat in het jaar zitten. Dit moeten we nog overleggen met de lokale horeca en kermisexploitant Willy Sterrenberg.”

Tekst: Henk Willemssen

Beeld: Rob Beckers