216 klachten over geluidsoverlast door vliegoefening

Defensie heeft 216 klachten ontvangen over geluidsoverlast van de vliegoefeningen op dinsdag 14 tot en met donderdag 16 juli. Dat laat een woordvoerder weten. Volgens defensie is dat een enorme stijging vergeleken met voorgaande vliegoefeningen. Met name het luchthavenbesluit en een slechte communicatie zijn hiervan de reden.

Apache gevechtshelikopters van het defensie helikopter commando en enkele Nederlandse F-16 gevechtsvliegtuigen oefenden van dinsdag 14 tot en met donderdag 16 juli op en rondom de kazerne in Vredepeel samen met grondtroepen van de landmacht. Ook buitenlandse F-16’s, Tornado-gevechtsvliegtuigen en civiele Albatros-vliegtuigen ondersteunden de training van de grondtroepen.

Volgens een woordvoerder heeft defensie rijkelijk laat een persbericht over de vliegoefening naar buiten gebracht. "In eerste instantie zou het gaan om een helikopterbeweging. Later bleek dat er nog andere spelers partij waren van de oefening. De oefening was groter dan verwacht. De communicatie was dus niet volledig en te laat."

Dergelijke vliegoefeningen vinden drie keer per jaar plaats op vliegbasis De Peel. Vorig jaar kreeg defensie ongeveer honderd klachten binnen over geluidsoverlast. "Dit jaar kwam er dus in twee weken tijd 216 meldingen binnen. Dat heeft er mee te maken dat de oefening plaatsvond tijdens de eerste week van de zomervakantie. Daarnaast werken meerdere mensen thuis. Maar het luchthavenbesluit over de reactivering van De Peel speelt ook een rol in het hoge aantal klachten."

Inmiddels is defensie gestart met een buurtmailing waarvoor zich al 240 geïnteresseerden voor hebben opgegeven. "Het neemt onrust bij de omwonenden weg als de buurt vooraf wordt ingelicht over een vliegoefening. Zij zien dan ook de noodzaak ervan in. Het is belangrijk als een dergelijke oefening goed gecoördineerd wordt, omdat het in Afghanistan van levensbelang kan zijn. Missies brengen een enorm risico met zich mee. Mensen hebben sneller begrip voor een oefening als ze uitleg krijgen erover. Maar we kunnen vooraf natuurlijk niet alles voorkomen."

Tekst: Jeanine Hendriks