Castenray wint landelijke Gouden Pit

Na de Limburgse trofee Kern met Pit won Residence De Stek uit Castenray ook de landelijke Gouden Pit. De verbouwing van de dorpsschool tot een complex van vijf seniorenwoningen werd op zaterdag 5 september als beste buurtproject van Nederland uitgekozen.

Oud-minister Annemarie Jorritsma, bestuursvoorzitter van organisator Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij (KNHM), was naar Castenray gekomen om de hoofdprijs met een cheque van 3.000 euro uit te reiken aan Bert Arts. Hij is de kartrekker van Residence De Stek dat in juli 2019 de deuren opende.

Annemarie Jorritsma en Venrays burgemeester Luc Winants waren bij de rondleiding in het wooncomplex diep onder de indruk. Over wat tientallen vrijwilligers in relatief korte tijd hebben gerealiseerd: een gezellige woon- en ontmoetingsplek voor Castenrayse ouderen. In februari 2019 werd begonnen met de verbouwing van de school en vijf maanden later kregen de vijf bewoners hun sleutel.
Residence De Stek won op 19 januari in Ospel al de trofee Kern met Pit met een prijs van 2.500 euro. De landelijke finale zou op 28 maart in Amersfoort zijn, maar dit ging niet door vanwege de coronacrisis. Op zaterdag 5 september was er geen fysieke bijeenkomst maar online was de verkiezing te volgen. “De bekendmaking van de uitslag was heel spannend”, vertelt Bert Arts. “Nadat de derde en tweede plaats bekend waren, was er nog maar één kans. En dat waren wij. We zijn er heel erg trots op. De vakjury koos unaniem voor ons project en we kregen veel complimenten.” De geldprijs van 3.000 euro gaat naar de inrichting van de belevingstuin naast het gebouw.