D66 kritisch over lening aan Enexis

D66 is kritisch over de lening van 1.238.775 euro aan Enexis. De partij meent dat de risico’s groter zijn dan de gemeente voorspiegelt. “Het college had proactief en scherper moeten zijn”, zei Peter-Paul Tummers in de commissie Werken en Besturen op woensdag 2 september.

Enexis gaat in de komende tien jaar 1,6 miljard euro extra investeren in verbetering en uitbreiding van het elektriciteitsnet. Hiervoor wil de netbeheerder 500 miljoen euro lenen van provincies en gemeenten die de aandeelhouders zijn. Tijdens de commissievergadering vertelde beleidsmedewerker Hanny van Dinther dat Enexis al 421 miljoen euro binnen heeft.

Ruiten ingooien
Alle partijen, ook D66, konden instemmen met de lening. D66-commissielid Peter-Paul Tummers vond dat het College van B&W klakkeloos het rapport van Enexis overneemt. “Het college had scherper en kritischer moeten zijn”, zei Tummers, die aanhaalde dat de gemeente mogelijk 25 procent vennootschapsbelasting moet betalen over de lening.
De andere partijen zagen minder haken en ogen. “De gemeente is zowel aandeelhouder als belanghebbende. We zouden onze eigen ruiten ingooien als we dit niet doen”, vond Wim de Schryver (VVD). Henk Bisschops (PvdA) haalde aan dat het in het belang van de gemeente is dat het elektriciteitsnetwerk op peil blijft. “Er is dringend behoefte aan uitbreiding.”
Annette Pijls (Venray Lokaal) vroeg zich af waarom Enexis geen lening afsluit bij BNG (Bank Nederlandse Gemeenten). Wethouder Cor Vervoort (Venray Lokaal) reageerde dat een lening bij gemeenten en provincies het meest gunstig is. “Alle anders opties maken het voor de inwoners op termijn duurder. Er is gezocht naar de beste manier met minimale risico’s.”

Tekst: Henk Willemssen