Geplukt Sander Hellegers

Ondanks zijn werkzaamheden voor de dorpsraad van Leunen en de Venrayse politiek, heeft Sander zijn gezin altijd op de eerste plaats staan. De 41-jarige familieman uit Leunen noemt zijn kinderen de drijfveer om wat voor de samenleving te betekenen. Deze week wordt Sander Hellegers geplukt.

De roots van zowel Sander als zijn vrouw Kim liggen in Leunen. Echter verhuisden ze in 2004 voor een aantal jaar naar 't Brukske in Venray om daar samen te gaan wonen. "Na een aantal jaar bouwden we samen met mijn zus een tweekapper op de Pascherhof, maar omdat we vier kinderen kregen, konden we wel wat meer ruimte gebruiken. Vijf jaar geleden konden we mijn ouderlijk huis overnemen en verhuisden we naar onze huidige woning. Ik vind het fijn om op steenworp afstand van mijn familie te wonen."

Dorp
Voor zijn studie technische bedrijfskunde woonde Sander drie jaar in Amsterdam. Daar kwam hij erachter dat hij toch echt een dorpsmens is. "Het was een leuke tijd, maar ik woon toch liever in een dorp. In de grote stad is iedereen op zichzelf. Mensen komen elkaar tegen, maar zeggen vaak niet eens gedag, terwijl je op de fiets in Leunen in 5 minuten al meerdere mensen op straat hebt aangesproken. In Leunen ben ik fijn opgegroeid. Ik realiseer me dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is en daarom wil ik graag een steentje bijdragen aan een fijne leefomgeving."

Dorpsraad
Dat is de reden dat Sander zich twee jaar geleden aansloot bij de dorpsraad in Leunen. Hij gaf daarvoor het voorzitterschap bij de zaalvoetbalclub op. "Na het voetballen zaten Misja Nabben, die al bij de dorpsraad zat, en ik een biertje te drinken in de kroeg. Omdat hij merkte dat ik het wel interessant vond, werd ik later, indirect via hem, gevraagd om bij de dorpsraad te komen."

Samen met input van de inwoners schreef Sander mee aan het dorpsontwikkelingsplan van Leunen. "Ik ben er trots op dat we dit met de hulp van dorpsbewoners hebben gedaan. Dat vergroot de draagkracht. Inmiddels hebben we het plan al enkele keren in handen gehad om initiatieven aan ons ontwikkelingsplan te toetsen." Sanders' expertise in de dorpsraad is het thema leefomgeving met onderwerpen als wonen, duurzaamheid en infrastructuur. "Dat sluit aan bij mijn werk en opleiding. Daar liggen mijn grootste interesses", legt Sander uit.

Hij werkt inmiddels al geruime tijd bij instelling voor geestelijke gezondheidszorg Vincent van Gogh. "Ik begon als coördinator van de facilitaire afdeling, daarna werd ik teamleider en momenteel werk ik als adviseur facility. Het is een mooie organisatie die altijd in beweging is en waar ik met leuke, gedreven mensen mag samenwerken. Natuurlijk is het ook gemakkelijk dat ik met de fiets naar mijn werk kan”, zegt hij met een knipoog.

Samen met zijn vrouw Kim heeft Sander vier kinderen: Mathijs (12), Lotte (10), Thijmen (7) en Joris (5). "Mijn kinderen zijn mijn drijfveer. Ik heb een mooie jeugd gehad in Leunen en dat gun ik mijn kinderen ook. Wij stimuleren onze kinderen om lid te worden van verenigingen. Ik vind het belangrijk dat ze niet op zichzelf zijn en dus meegaan in het sociale leven."

Voetbal
Zelf is Sander jarenlang actief zaalvoetballer geweest. Toch zag hij dat meer als een lolletje. "Op ’t veld waren we fanatiek, maar de derde helft was minstens zo belangrijk. Of we gewonnen of verloren hadden, we waren het in de douche alweer vergeten", vertelt hij lachend. Nu geeft hij twee keer in de week training aan de voetbalteams van zijn kinderen.

Commissielid
Sinds kort geeft Sander ook zijn mening in de Venrayse politiek als commissielid. Na het volgen van een cursus politiek, kreeg hij meerdere telefoontjes van politieke partijen die interesse in hem hadden. Inmiddels heeft hij zich aangesloten bij Venray Lokaal. “Ik geloof in de kracht van lokaal en had meteen een klik met deze partij. Het is een partij die er is voor alle burgers, zelfkritisch is en zich realiseert dat interne verandering op punten noodzakelijk is. Dat waardeer ik.” Inmiddels is hij twee tot drie avonden in de week bezig met de Venrayse politiek. "Binnen de partij heeft iedereen zijn eigen aandachtsgebied. Ondanks het feit dat ik merk dat ik breed geïnteresseerd ben, wil ik me nu vooral richten op de commissie wonen."

Of Sander ooit raadslid wil worden? "Komt tijd, komt raad. Ik sta altijd open voor nieuwe uitdagingen. Maar ik ben van mening dat je alles wat je doet, ook goed moet kunnen doen. Voor mij staat het thuisfront altijd voorop. Ik moet me daarom altijd de vraag stellen hoe ik iedereen voldoende aandacht kan geven."

Voor nu richt Sander zich op het werk voor de commissievergaderingen en de bijeenkomsten van de dorpsraad en het dorpsradenoverleg. "Ik denk dat ik daar nog veel kan leren. Ik ben ervan overtuigd dat je gemiddeld vijf jaar iets in een bepaalde positie voor een organisatie of bestuur kan betekenen. Daarna moet je reflecteren of je nog voldoende gedreven bent en niet blind wordt voor ingesleten gewoontes. Mogelijk kom je dan tot de conclusie dat je ruimte moet geven aan vers bloed."

Tekst en beeld: Jeanine Hendriks