Veel onzekerheid over carnaval in 2021 in Venray

Carnavalsverenigingen in de gemeente Venray vergaderen momenteel driftig over wat de plannen zijn in 2021 in verband met het coronavirus. Komt er een prins? Gaan de activiteiten door? En wordt er überhaupt wel carnaval gevierd het komend jaar? Veel is nog onduidelijk.

Nu we steeds dichter bij de jaarwisseling komen, begint een aantal mensen uit Venray ook de carnavalskriebels te voelen. De vraag luidt alleen nu, gaat het allemaal wel door? Door het coronavirus zijn grote evenementen zo goed als uitgesloten. Optochten, prinsenballen en buutavonden lijken tot nu toe bijna ondenkbaar.

Mogelijkheden
Dat er wat moet komen staat voor de meeste carnavalsverenigingen in Venray voorop. Geen carnaval vieren is ondenkbaar volgens Gerrit Reintjes, voorzitter van carnavalsvereniging ’t Dartele Veulen uit Veulen. “We hopen echt dat we carnaval kunnen gaan vieren het komend jaar”, begint de voorzitter. “Er bestaat natuurlijk altijd de kans dat we alles moet afgelasten. Dat zou ontzettend jammer zijn. Bij ’t Dartele Veulen denken we niet in problemen maar juist in mogelijkheden. We gaan ervoor zorgen dat er toch nog activiteiten kunnen plaatsvinden op bijvoorbeeld 1,5 meter.” Reintjes denkt hierbij aan meer buitenactiviteiten. “Wellicht kunnen we onze jaarlijkse binnenactiviteiten naar buiten verplaatsen, dan moet het wel goed weer zijn. Onzeker blijft het altijd.” Of er een prins komt bij ’t Dartele, is nog onbekend. “We vergaderen zeer binnenkort en gaan dan beslissingen nemen.”

Andere oplossingen
Ook bij carnavalsvereniging ’t Knölleke uit Leunen blijft het tot dusver onzeker. Vorst Clint Lucassen legt uit dat het bestuur nu bezig is met brainstormen om het carnavalsprogramma van 2021 zo veel mogelijk door te laten gaan. “We hopen dat we zoveel mogelijk activiteiten kunnen laten slagen, maar dat kan ik natuurlijk niet met zekerheid zeggen. Een prins heeft onze voorkeur, maar ook daarover kunnen we nu niets zeggen.” Grote activiteiten in organiseren in MFC De Baank in Leunen is onmogelijk volgens de vorst. “Op 1,5 meter is het niet te doen met zoveel volk, daar moet je dan andere oplossingen voor verzinnen. Wellicht moeten we dan naar buiten verhuizen.”

Bij Vastelaoves Vereniging De Piëlhaas uit Venray komt een aangepast programma volgens burgemeester Luc Winants van de gemeente Venray: "Carnaval laten we niet voorbij gaan. Maar het kan niet op de normale manier. De Piëlhaas komt met een aangepast programma. Ik vind het heel lovenswaardig hoe de carnavalsvereniging hier in coronatijd mee omgaat. Voor hen is het glas altijd halfvol.”

Geen prins
De enige carnavalsvereniging die tot nu toe duidelijkheid heeft gegeven is De Wiendbuul uit Wanssum. Zij brengen dit jaar geen prins carnaval uit en ook alle activiteiten zijn tot nu toe geschrapt. “We kunnen onze ‘nieuwe’ prins geen leuk seizoen bieden als we hem nu uitroepen”, zegt voorzitter Marc Beterams. “We hopen wel wat te organiseren, maar dat ligt puur aan hoe het coronavirus zich verspreidt. We blijven kijken naar alternatieven.”

In Limburg hebben al verschillende carnavalsverenigingen laten weten geen prins uit te roepen en geen activiteiten te organiseren. De verwachting is dat de overige verenigingen de komende weken meer informatie bekend gaan maken. De rood-geel-groene pakjes moeten dus vooralsnog een jaartje blijven liggen in de verkleeddoos.

Tekst: Niels van Rens