Enexis zoekt naar nieuwe locatie in Venray

Om de capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnetwerk op te lossen is Enexis op zoek naar uitbreiding in Venray. De bouw van een tweede hoogspanningsstation is wellicht de beste oplossing. Dat meldde strategisch adviseur Thijs van Dael van Enexis Netbeheer tijdens de informatieavond over de energietransitie op donderdag 10 september.

Hij vroeg aan de raads- en commissieleden mee te denken over een geschikte locatie. Uitbreiding van het bestaande station aan de Maasheseweg in Venray is vanwege de ruimte slechts beperkt mogelijk, zei Thijs van Dael. Een compleet nieuw station is wellicht het beste. De voormalige wethouder Martijn van der Putten noemde als suggestie een locatie in Ysselsteyn. Want in de dorpen aan de westkant van de gemeente (Ysselsteyn, Vredepeel, Merselo en Veulen) zijn nauwelijks plannen voor grootschalige energieopwekking omdat het transport naar het elektriciteitsstation in Venray te ver en te duur is.
De gemeente heeft in beleidskader KODE vastgelegd dat aan de westkant, het gebied van de jonge ontginningen, juist ruimte is voor grootschalige zonneparken.

Risico
Thijs van Dael vertelde dat Enexis 50 miljoen euro moet steken in een nieuw elektriciteitsstation. “Daar komt nog bijna 100 miljoen euro bij als investering van de landelijke netbeheerder Tennet.” Hij zei dat het een investering is voor veertig jaar. “Terwijl zonneparken vaak een looptijd hebben van vijftien jaar. Dat is een risico. Er zitten nogal wat haken en ogen aan zo’n hoge investering van 150 miljoen euro”, aldus Van Dael die aanhaalde dat alle verbruikers het geld moeten opbrengen via de energiebelasting.
Een nieuw hoogspanningsstation vergt een bouwtijd van twee jaar. “Maar met grondaankopen, wijziging van het bestemmingsplan, procedures en vergunningen met mogelijk beroep en bezwaar gaat het al snel zes tot zeven jaar duren.”

Technieken
De vraag werd gesteld of opslag van energie, door middel van accu’s of waterstof, geen oplossing kan zijn. “De stand van de techniek is nog niet ver genoeg”, reageerde Thijs van Dael. “Het is bovendien te duur en we kunnen er niet op wachten. Het gaat om astronomisch grote vermogens aan elektriciteit. Die kun je niet zomaar in accu’s opslaan. Het is wellicht iets voor de toekomst, maar we moeten nu aan de slag met de technieken die er nu zijn.”
Van Dael zei dat energiecentrales die gestookt worden op gas, zoals de Clauscentrale in Maasbracht, nodig zullen blijven vanwege de grilligheid van zon en wind. “Op een bewolkte en windstille dag wekken zonnepanelen en windmolens nauwelijks energie op. Dan heb je een energiecentrale of een vorm van opslag nodig.” Hij waarschuwde dat de burgers in de toekomst te maken krijgen met een hogere energierekening. “Door het eigen aardgas was Nederland altijd gewend aan heel goedkope energieopwekking. Nu we van het aardgas afgaan ontstaat er een heel andere situatie. Energie zal veel duurder worden.”

Tekst en beeld: Henk Willemssen