Wil doorzoekt 300 jaar familie Gommans

Diep de archieven in, uren surfen, onderzoek doen op het internet en informatie rangschikken. Wil Gommans (66) uit Venray doet niets liever. Hij brengt binnenkort een 220 pagina’s tellend boek uit waarin hij 300 jaar familie Gommans beschrijft.

Wil Gommans zit trots met het boek in de hand op het terras in de tuin waar zijn opa en oma jaren terug trouwden. “Een mooi plekje om over 300 jaar familie Gommans te vertellen”, begint hij. “Dit huis, nu in bezit van mijn zus, kent een flinke historie. Het begon allemaal met Gijsbertus Gommans die in 1744 in het huwelijk trad en in 1750 overleed in Helden.” Voor die tijd kon Wil geen zoekresultaten vinden van Gommans, dat kan meerdere redenen hebben. “Toentertijd kon nog niet iedereen goed spellen. Dus als iemand zijn zoon of dochter in wilde schrijven en doorgaf dat de naam Gijsbertus was, kon zo’n ambtenaar het verkeerd interpreteren. Schrijf je het op als Gijsbertus, Gisbertus, Gysbertus of Gilbert Gommans? Dat kan snel fout gaan en dan wordt het lastig terug te halen.”

Facebook
Daarom kon Wil terug tot het jaar 1744. Via de website MyHeritage kon hij alles digitaal bijhouden. “Ik ben hier samen met mijn broer Jos in 1985 mee begonnen. Het boek zelf en alles opschrijven is twee jaar geleden ongeveer gestart. Tegenwoordig is het allemaal stukken makkelijker om informatie te vinden, zo beland je al snel op Facebook. Dit platform is ideaal, want het is eigenlijk al een soort stamboom op zichzelf.” Maar niet alles staat op Facebook en ook de mensen die in 1800 werden geboren hadden nog geen sociale mediakanalen. “Dan moet je de archieven in of je gaat bellen met verre familieleden of zij meer weten.”

Bekende Nederlanders
En zo heeft Wil heel wat beluren gemaakt. “Dan ben je bijvoorbeeld op zoek naar Jan Jansen uit Venray en zoek je de achternaam Jansen op in het telefoonboek onder Venray en gaat bellen totdat je een familielid aan de telefoon hebt. Zij hebben wellicht weer informatie van vroeger van deze Jan en zo ga je steeds vaker terug.” In het boek staan ongeveer 1.300 mensen vermeld die familie gerelateerd zijn aan deze ene Gijsbertus Gommans. Tussen de bekende en onbekende neven en nichten, vond Wil ook een aantal bekende Nederlanders. “Zo is professioneel ex-voetballer Harrie Gommans van Fortuna Sittard familie van mij. Ook gitarist Sander Gommans, hij richtte samen met Mark Jansen de metalband After Forever op. Hij speelde gitaar en deed de 'grunts' in de band. Later kreeg Sander een relatie met zangeres Floor Janssen.”

Nageslacht
En zo kan Wil uren lang vertellen over wat hij allemaal heeft gevonden in de historie van de familie Gommans. “Ik vind het gewoon leuk om te doen, dat uitzoeken van familieleden, waar en wanneer ze geboren zijn, wat ze daarna deden, et cetera. Uiteindelijk breng ik dit boek uit voor mijn nageslacht. Het is toch geweldig als ik er niet meer ben dat mijn achter, -achter, -achterkleinkinderen mij kunnen herinneren als diegene die de stamboom van de familie Gommans heeft bijgehouden. Nu kan ik nog de verhalen vertellen, over twintig jaar misschien wel niet.” Wil brengt het boek in een beperkte oplage uit voor familieleden.

Tekst en beeld: Niels van Rens