Gemeente wil geen uitstel tender zonneparken

De aanbesteding (tender) voor grootschalige zonneparken in gemeente Venray moet gewoon doorgaan. Dat stelde beleidsmedewerker Arjen van Wijngaarden tijdens de informatieavond over de energietransitie op donderdag 10 september. Bij de politiek zijn twijfels gerezen over de noodzaak.

Want werkgroep monitoring hernieuwbare energie gemeente Venray vindt de tender overbodig. Omdat Venray gemakkelijk het energiedoel voor 2030 kan halen zonder de komst van grote zonneparken of windmolens, meent de werkgroep.

Als de gemeenteraad op 22 september instemt, kan de gemeente half oktober de tender openstellen. De planning is dat een adviesteam in januari 2021 het beste initiatief uitkiest. “Er is geen reden de tender stil te leggen. Want we redden het echt niet met alleen zon op het dak”, zei Arjen van Wijngaarden tijdens de informatieavond. Theo Zegers (D66) haalde aan dat de werkgroep aantoont dat een tender niet nodig is. Van Wijngaarden zei in gesprek te zijn met de werkgroep. Volgens hem kloppen de getallen, maar zit het grote knelpunt bij de biomassa, dat een groot aandeel heeft in gemeente Venray. De werkgroep stelt dat biogasinstallaties en andere vormen van biomassa een vergunning hebben en SDE-subsidie krijgen. “Maar biomassa rekenen wij niet mee. Het gaat vaak om opwekking van warmte maar ook van elektriciteit”, zei de beleidsmedewerker. “Er is veel discussie over, bijvoorbeeld over de hoeveelheid koper in kippenmest. De vraag is: wat gaat erin en wat komt eruit? De werkgroep heeft haar conclusies klaar. Alles wat vergund is, tellen ze mee. Ook de projecten die in de pijplijn zitten. Maar dit is te kort door de bocht. Ik trek niet dezelfde conclusie.”

Tekst: Henk Willemssen