'Bieb niet koste wat kost overeind houden'

Er gaat nu nog geen extra geld naar het in zwaar weer verkerende BiblioNu. "We zijn er niet om een instituut overeind te houden", aldus wethouder Anne Thielen van gemeente Venray. Wel wil de gemeente ervoor zorgen dat de bibliotheek haar activiteitenniveau op peil kan houden.

"Ik wil heel graag de bieb overeind houden, maar om de geldkraan al open te zetten terwijl er nog afspraken gemaakt moeten worden over welke diensten we af gaan nemen, is niet verstandig", aldus wethouder Thielen. Zij had grote moeite met het voorstel van de gemeenteraad om als gemeente ervoor te zorgen dat de bibliotheek zeker niet failliet gaat. "De bibliotheek staat zelf aan de lat voor de financiën." Mocht BiblioNu failliet gaan, wat de wethouder komend jaar nog niet aannemelijk acht, dan is gemeente Venray niet aansprakelijk. "Ik sta hier niet om instituten overeind te houden. Ik wíl wel graag de bibliotheek overeind houden en daar ga ik alle zeilen voor bijzetten. Maar nu al investeren gaat te ver."

'Niet investeren in overleven'

Het college wil eerste de toekomstvisie afwachten die de gemeente op aan het stellen is en nog geen extra geld beschikbaar stellen. "Er is nu nog geen probleem, de prognose is dat BiblioNu 2019 nog haalt", aldus Thielen. "We werken aan een visie. Als we de geldkraan nu al openzetten zouden we investeren in overleven in plaats van investeren in de toekomst." De bibliotheek in Venray koste wat kost overeind houden gaat volgens de wethouder te ver. "Natuurlijk zijn we wel bereid om bij te dragen aan een bibliotheek die past bij de huidige moderne maatschappij en behoeftes. Ook als ze naar een nieuwe plek gaan. Maar wel pas als we een goed plan hebben." De visie van gemeente Venray is naar verwachting in het voorjaar van 2019 gereed.

Verhuizing

Behalve gemeente Venray is ook gemeente Horst aan de Maas betrokken bij de discussie over BiblioNu. In beide gemeenten heeft BiblioNu een vestiging en voor beide vestingen is een verhuizing gepland. Een verhuizing die BiblioNu niet zelf kan betalen, meldde directeur-bestuurder Jimmy Hendriks al eerder. Gemeente Venray wil dat BiblioNu verhuist naar het leegstaande pand van de Albert Heijn in het centrum van Venray. Dat pand wordt, ondanks dat de verhuizing nog niet zeker is, wel al aangekocht door de gemeente om zo subsidie van de provincie veilig te stellen.

Ook in Horst aan de Maas krijgt BiblioNu geen extra geld, omdat er aan een toekomstvisie gewerkt wordt. Wethouder Han Geurts: "We willen niet dat BiblioNu failliet gaat. Mocht dat wel gebeuren, dan heeft dat geen gevolgen voor een bibliotheekvoorziening in Horst aan de Maas." Er komt hoe dan ook een bibliotheekfunctie in 't Gasthoês in Horst." De wethouder in Horst aan de Maas geeft aan dat er ook alternatieve manieren zijn om een bibliotheek in te richten zonder BiblioNu. Concrete ideeën zijn er echter nog niet.