Venray wordt regenbooggemeente

Venray moet een regenbooggemeente worden en zich nog meer inzetten voor de LHBTI-gemeenschap. Daarvoor pleitte politieke partij Samenwerking Venray tijdens de behandeling van de begroting van 2019 op dinsdag 6 november. Het voorstel kon op steun rekenen van de gehele gemeenteraad en verantwoordelijk wethouder Anne Thielen.

Met het ondertekenen van de intentieverklaring met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om een regenboogstad te worden, kan Venray aangeven om een gezamenlijk beleid te willen ontwikkelen voor het bevorderen van de sociale veiligheid, weerbaarheid en acceptatie van de LHBTI-gemeenschap. LHBTI staat voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen.

"Het College van B&W heeft vaker uitgesproken werk te willen maken van het diversiteitsbeleid", stelt Theo Mulders van Samenwerking Venray. "En onderzoek heeft aangetoond dat regenboogsteden het duidelijk beter doen op het gebied van LHBTI-acceptatie dan andere gemeenten." Daarnaast wijst Samenwerking Venray op het feit dat de rijksoverheid tot 2022 ruim 6 miljoen euro beschikbaar stelt voor samenwerking met en voor regenbooggemeenten.

De oproep van Samenwerking Venray wordt ondersteund door de gehele gemeenteraad. Bart Jilissen (D66): "We hechten er belang aan dat iedereen zich hier in Venray thuis voelt en zich geaccepteerd voelt. Het is belangrijk dat daar een specifiek beleid voor ligt." Jan Hendriks van SP: "Maar dan hopen we wel dat het niet alleen bij de ondertekening van het convenant het het ophangen van een bordje blijft. Dan moet er wel echt wat gaan gebeuren." Verantwoordelijk wethouder Anne Thielen ziet het ook zitten om regenbooggemeente te worden. "Ik vlieg graag met u mee naar de regenboog", reageerde ze.