Jonge 'zwerfafvalhelden' van Venray

Eén keer in de maand gaan de zusjes Maud (7) en Lotte (9) van Dijk uit Venray met hun vriendinnetjes op pad met hun afvalknijpers en vuilniszakken om zwerfafval op te ruimen. Ze krijgen veel positieve reacties uit de omgeving, maar hulp van andere leeftijdsgenoten blijft uit.

Blikjes, plastic flesjes, een waxinelichthouder, boterhamzakjes met hondenpoep, glas en een douchestang: de meiden komen de gekste dingen tegen tijdens hun opruimacties. "We doen het voor de dieren en voor het milieu", vertellen Maud, Lotte en hun vriendinnetje Jolijn (9). "Het is slecht voor de dieren, omdat ze rotzooi op kunnen eten en er ziek van kunnen worden. En het is slecht om dingen in de natuur weg te gooien, omdat het blijft liggen."

Samen met twee vriendinnetjes gaan de drie meiden één keer in de maand het dorp in om zwerfafval op te ruimen. Het idee komt van de zevenjarige Maud, die in september samen met haar moeder Jenny Jenniskens meedeed aan de Keep It Clean Day in Venray. Er waren in totaal tien mensen die mee kwamen prikken, waarvan Maud het enige kind was, vertelt Jenny. "Op de fiets naar huis zei ze dat ze dit vaker wilde doen, omdat ze het niet leuk vond dat overal zoveel rotzooi lag. Dat was haar na een dag opruimen wel opgevallen. Ook onderweg naar huis zag ze op verschillende plaatsen zwerfafval liggen."

Jenny zocht contact met gemeente Venray. Die wilde wel helpen door veiligheidshesjes, afvalknijpers, handschoenen en vuilniszakken te leveren. "De volle afvalzakken worden thuis opgehaald door een bedrijf", aldus Jenny. "Zo zijn we nu twee keer op pad geweest om 1,5 uur afval op te halen. Dat is ook lang genoeg voor die meiden." Eerst gingen ze naar de buurt Landweert en naar de omgeving van het Vincent van Gogh-centrum. "Pas als je er rondloopt, zie je pas hoeveel afval er ligt", vertelt Lotte. "Tussen het opruimen door is het ook gezellig. We kunnen lekker kletsen en houden altijd even pauze om iets te drinken en te eten. We doen het ook samen; de één pakt het afval, de ander houdt de afvalzak vast. En als we klaar zijn, gaan we thuis nog iets leuks knutselen."

Tijdens het opruimen krijgen de meiden veel reacties van voorbijgangers. "Fietsers steken hun duim op, ze roepen dat we goed bezig zijn of ze vragen of ze hun rommel in onze afvalzakken mogen gooien", aldus Maud. Maar hulp van andere kinderen krijgen ze tot nu toe niet. "Jammer genoeg heeft zich verder niemand aangemeld om af en toe mee te helpen", vertelt Jenny. "We kregen wel de vraag van iemand of de kinderen ook een vergoeding krijgen. Maar deze meiden doen het omdat ze het belangrijk vinden, niet omdat ze er iets voor krijgen."

Maud, Lotte en Jolijn vinden het opruimen niet erg, maar zijn wel van mening dat mensen altijd hun eigen rommel op moeten ruimen. Daarvoor hebben ze nog wel een tip. "Als je afval hebt, kun je dat het beste even bewaren totdat je een prullenbak ziet waar je het weg kan gooien", vertelt Lotte. "En is een prullenbak vol, dan loop of fiets je even door totdat je een andere ziet. Of je gooit het thuis weg." Maud geeft ook het goede voorbeeld: "Als ik rommel zie liggen op straat, pak ik het op en gooi ik het in een prullenbak."

Voorlopig blijven de meiden, uitgerust met hun hesje en knijper, zich inzetten om Venray een beetje schoon te houden. Wie het leuk vindt om de meiden te helpen, of de ze op een andere manier wil steunen, kan contact opnemen met Jenny Jenniskens via 06 12 55 80 49. Op woensdag 28 november staat de volgende 'prikmiddag' gepland.

FOTO: Jolijn, Maud en Lotte