Geplukt Ties Dinghs

Hij is geboren en getogen in Castenray en dat dorp noemt hij na 69 jaar nog steeds zijn thuis. In het dorpsleven is hij erg actief. Momenteel onder andere als penningmeester van de dorpsraad. Het liefst is hij buiten in de natuur, toerend op de motor, in de oldtimer of gewoon op de fiets. Deze week wordt Ties Dinghs uit Castenray geplukt.

Ties groeide op als boerenzoon met één broer en vier zussen. Hij had een fijne jeugd en was destijds al veel buiten. “Op de boerderij van mijn ouders was veel ruimte, dus de andere kinderen uit het dorp kwamen vaak naar ons om te spelen. Ook waren we veel te vinden in de bossen op de Castenrayse Berg.” Hij ging in Castenray naar de basisschool, waarna hij in Venray op de Landbouwschool belandde. Toen hij die afgerond had, was de volgende stap de Middelbare Landbouwschool in Horst.

“Toen ik klaar was met school, ging ik aan het werk in Merselo bij varkensonderzoekscentrum Nieuw Dalland. Daar heb ik twintig jaar met veel plezier gewerkt. Eerst intern. Later ging ik echt op bezoek bij de varkensboeren om de zeugen te insemineren. Ook ben ik nog verkoper van fokmaterialen geweest.” Na twintig jaar vond Ties het tijd voor een nieuwe uitdaging. Die vond hij in Sevenum bij het bedrijf Landbouwbelang. “Ook daar was ik verkoper, maar toen van materialen voor de varkensstal-inrichting”, vertelt hij. “Het mooie aan de sector van de intensieve veehouderij vind ik om te zien dat de boeren echt het beste willen voor de varkens. Ze proberen hun dieren zo goed mogelijk te verzorgen.”

Toen Ties 60 jaar was, ging hij met pensioen, maar de belangstelling voor het buitenleven en de landbouw is altijd gebleven. “Ik ben het liefst buiten, in de natuur en in het veld. Mijn vrouw en ik fietsen regelmatig en toen de kinderen wat ouder waren, hebben we ook een motor gekocht. Daarmee gingen we dan op zondag toertochten maken door de omgeving. Dan zie en ruik je de natuur.” Inmiddels toert Ties niet alleen meer op de motor. “Ik heb ook een oldtimerauto, een Austin Healey uit 1962. Dat is een cabriolet en ook daarmee trekken we dan langs de velden en door de natuur. Afgelopen zomer zijn we met een vriendengroep van de Austin Healeyclub naar Oostenrijk gereden en ik heb laatst met mijn kleindochter meegedaan aan de Halloweenrit in Zuid-Limburg.” Naast de oldtimerauto, staat er ook nog een oldtimermotor in de garage van Ties. “Een BSA uit 1952. Daarmee rijd ik niet zo’n lange afstanden, maar trek ik door de kerkdorpen van Noord-Limburg om gewoon te genieten van de landerijen.”

Ties trouwde in 1970 met zijn vrouw Nell. Samen kreeg het stel drie kinderen en inmiddels zijn er zelfs zes kleinkinderen. In eerste instantie gingen Ties en Nell in Venray wonen, maar in 1977 kwamen ze terug naar Castenray om op de boerderij van de ouders van Ties te gaan wonen. “Mijn ouders gingen toen naar bejaardenwoningen en wij hebben de boerderij toen omgebouwd tot woonboerderij.” Inmiddels wonen Ties en Nell samen in een nieuwe, in 2017 gebouwde woning aan de rand van het dorp. “Nu woont mijn zoon met zijn gezin in de boerderij, waardoor we er toch nog regelmatig komen. Dat vind ik fijn.”

Vanaf het moment dat Ties in 1977 weer terugkwam was in Castenray, werd hij ook erg actief in het dorpsleven. “Eerst heb ik twintig jaar in het bestuur van Stichting Gemeenschapshuis De Wis gezeten. Het gemeenschapshuis is een verzamelplaats voor de inwoners van Castenray en het kloppend hart van het dorp”, aldus Ties In 1981 werd hij prins van carnavalsvereniging De Schanseknuppels en toen zijn prinsenjaar voorbij was, besloot hij het bestuur van de vereniging te gaan versterken. “Ook dat heb ik twintig jaar gedaan. Op dit moment zit ik alweer tien jaar in de dorpsraad als penningmeester”, vertelt Ties. “Het contact met de mensen, werken aan de leefbaarheid van Castenray en zien hoe de mensen hier genieten van het leven in het dorp: dat is mijn drijfveer.”

Voor de toekomst hoopt Ties nog lang te mogen genieten. “We hebben al veel genoten”, zegt hij. “Zo hebben we veel gereisd vroeger. Toen we 50 waren hebben we een grote reis naar Amerika gemaakt, waar we op een Harley Davidson door het Wilde Westen hebben getoerd. Op ons 65e zijn we drie weken naar China geweest en misschien maken we als we 70 worden wel weer een grote reis. Dit jaar hebben we al een aantal vakanties binnen Europa gehad. Zo waren we dus in Oostenrijk en zijn we in Roemenië en op Madeira geweest. Het mooie aan reizen vind ik vooral de natuur en het zien hoe de mensen in andere delen van de wereld leven en werken.” Ondanks de reislust, blijft Castenray het thuis voor Ties. “Het voornaamste wat ik nog wil is hier blijven wonen en genieten.”