Moeders missen goede speelplek in Ysselsteyn

Een speeltuin voor zowel jonge als wat oudere kinderen. Dat is wat een groepje moeders uit Ysselsteyn mist in het dorp. Hun plan? De speelplek aan de Veenbes opknappen en er een ontmoetingsplek van maken. Dat de dames nog een gat van 20.000 euro moeten gaan dichten, is nog een uitdaging. “Maar Ysselsteyn is een ondernemend dorp. We doen dingen graag zelf”, aldus Linda Custers.

Van de vier speelplekken die er in Ysselsteyn zijn, is er eigenlijk geen één geschikt voor zowel jongere als wat oudere kinderen, constateerde het groepje moeders. “Zoiets missen we echt in het dorp”, legt Linda Custers uit. “In mijn eigen straat heeft de buurt het speelveld opgeknapt, maar daar is geen ruimte voor toestellen.” Met drie andere vrouwen uit het dorp benaderde ze de dorpsraad en legde hun wens uit: een speeltuin voor meerdere leeftijden waar mensen uit het dorp bij elkaar konden komen. “We willen niet in de auto hoeven stappen naar Roeffen Mart in Grubbenvorst. Zo’n grote speeltuin hoeft het niet te worden, maar het zou wel fijn zijn om een plek in de buurt te hebben om naartoe te gaan.”

Meer toestellen, picknickbanken en groen

De speelplek aan de Veenbes was volgens het viertal het meest geschikt om een upgrade te geven. “Daar is veel ruimte, maar de toestellen zijn verouderd. Het ligt er nu een beetje verloren bij.” Behalve nieuwe speeltoestellen, wil de speeltuincommissie er ook meer groen realiseren. Daarnaast moet het een echte ontmoetingsplek worden met picknickbanken (ook voor rolstoelers te gebruiken) en een watertappunt. Linda: “Zo’n plek waar je met je kinderen naartoe gaat en dan ook echt even kan blijven zitten. De locatie ligt in een nieuwbouwwijk, dus er zijn veel jonge gezinnen. Maar er staan ook seniorenwoningen in de buurt. Het zou heel mooi zijn als iedereen elkaar in de speeltuin zou kunnen ontmoeten.”

Dorpsraad, dorpsforum en ook gemeente Venray zijn enthousiast over het plan. “Maar de gemeente heeft ons wel op het hart gedrukt dat er bezuinigd moet worden op speeltoestellen. Ze kunnen ons wel financieel helpen, omdat er drie toestellen staan die afgeschreven zijn in 2019 en vervangen moeten worden. Voor de waarde van de oude wip, korfbalpaal en speelhuisje mag de commissie nieuwe speeltoestellen uitzoeken. In totaal draagt de gemeente hierdoor zo’n 8.000 euro bij.

De plannen van de commissie gaan echter verder dan drie nieuwe toestellen. “We dromen steeds verder en onze wensen worden steeds groter. We willen een vierpersoonswip, een duikelrek, een mandschommel en een klimtoestel voor kinderen tussen de 1 en 5 jaar. Dat zorgt voor aantrekkingskracht voor jonge gezinnen. Een gedeeltelijk groene omheining met bomen, waardoor er meer schaduw op het veld ontstaat, maakt het toegankelijker in de warme zomermaanden." Ook wordt er gedacht aan de mindervalide mensen. Het terrein wordt vlak gemaakt er en komt nieuw gras." In totaal gaat het plan ongeveer 30.000 euro kosten.

‘Ysselsteyn is een pioniersdorp’

Het financiële gat van 20.000 euro gaat het dorp zelf dichten, hoopt Custers. “Dat klinkt natuurlijk als een heel groot bedrag. Maar we kunnen verschillende fondsen aanschrijven, hoop op sponsoring van ondernemers en organiseren zelf bijvoorbeeld een benefietavond om geld op te halen.” Linda heeft er vertrouwen in dat het gaat lukken. ”Ysselsteyn is een pioniersdorp. Wij krijgen hier dingen voor elkaar. Ik denk dat het wel goed gaat komen. Maar we moeten wel nog even flink doorwerken.”

De komende tijd wil de commissie zoveel mogelijk bekendheid geven aan hun plan. “We ontvangen enthousiaste reacties, maar nog niet het hele dorp is op de hoogte.” Bij de eerste inloopavond over het plan kwamen slechts acht mensen opdagen. “Dat aantal was jammer, maar we hebben wel hele goede tips en versterking voor onze commissie gekregen. Komende maanden gaan we ervoor zorgen dat het plan nog beter landt in het dorp. We hebben meer draagvlak nodig. Want wij kunnen het wel een heel goed idee vinden, als niemand anders enthousiast is, dan heeft het weinig zin om er heel veel energie in te steken.”

Linda hoopt de upgrade van de speeltuin voor de zomer van 2019 gereed te hebben. “Als dat lukt, ben ik superblij. Dan kunnen de kinderen er de hele zomer spelen. Misschien dat het aanpakken van het groen op het terrein nog niet lukt vóór de zomer vanwege de nieuwbouw, maar dat komt dan nog in het najaar.”