Tien insprekers maken ongenoegen kenbaar over bedrijventerrein De Spurkt

Tien insprekers uitten in het Sprekersplein op dinsdag 17 november hun ongenoegen over de komst van bedrijventerrein De Spurkt in Venray. Zij maakten zich met name zorgen over het verloren gaan van de flora en fauna in het gebied. “Een historische vergissing”, noemde oud-wethouder Jan Houba het besluit voor een nieuw bedrijventerrein op De Spurkt in Venray. “Dat kan en mag niet gebeuren. De gemeenteraad verdient de rode kaart.”

Jan Houba was twintig jaar geleden wethouder van economische zaken toen bedrijventerrein De Blakt werd ontwikkeld. Volgens hem was toen De Spurkt ook in beeld omdat het terrein aansluit bij bedrijventerrein Smakterheide. “De Spurkt vond iedereen een brug te ver en een onverantwoorde aantasting van natuur en landschap. Iedereen vond dat daar een rode lijn liep”, aldus Houba, die wees op het waardevolle landschap en natuurwaarden. “Terecht lopen burgers, maatschappelijke organisaties en natuurbeschermers te hoop tegen dit plan. Zij hebben het grootste gelijk van de wereld.”

Dat een natuurgebied wordt opgeofferd voor de economische belangen van een bedrijventerrein is de kern van de meeste bezwaren. Daarnaast begrijpen enkele insprekers niet dat het Loobeekdal een grote opknapbeurt krijgt en de beek weer gaat meanderen, terwijl vlak bij een industrieterrein verschijnt. Afgelopen week stuurden al enkele verontruste burgers een brief naar de gemeente. “Dit is een doodzonde voor de natuur die er al zo weinig is”, schreef Jos Peters. Ook Hanny Sijbers is bezorgd: “Het is een prachtig natuurgebied met een grote diversiteit aan dieren.” Jan-Willem van Geenen is imker en hij vreest ‘de verstening van de mooie groene achtertuin van Venray’.

Renschael Groep, de eigenaar van Annapark, is niet blij met nog meer bedrijvigheid in de nabijheid. “We maken ons ernstige zorgen. Annapark wil natuur en rust bieden aan de bewoners”, zei vastgoeddirecteur Vincent Hofs. “Dit bedrijventerrein is geen visitekaartje voor Venray. Het richt onherstelbare schade aan.”

Sommige insprekers wezen op de klimaatverandering en temperatuurverhoging. “We verliezen in hoog tempo dier- en plantensoorten. Het is absoluut noodzakelijk dat het roer nu omgaat en niet morgen”, zei Jan Droesen van de Dassenwerkgroep Horst-Venray. “Onze kinderen zullen in de nabije toekomst de rekening gepresenteerd krijgen.” Ook natuurliefhebber Jan Koopmans uit Holthees uitte zijn zorgen. “We ruilen wederom landschap en beekdal in voor grootschalige industrie.” Hij wees erop dat de toegezegde natuurcompensatie voor industrieterrein Smakterheide nog steeds niet is uitgevoerd. “Binnen gemeente Venray bestaat natuurcompensatie voornamelijk op papier”, stelde hij. “Weerstand tegen het industrieterrein komt uit veel hoeken van de Venray samenleving. De continue afbraak van Venrayse landschappen ten koste van de logistieke honger kan zo niet doorgaan. Deze weerstand zal niet stoppen”, waarschuwde Koopmans die een gang naar de Raad van State voorspelde. “Ongehoord”, oordeelde Frank Nelissen. “Zoek ergens anders grond. De Spurkt mag niet aan de natuur onttrokken worden.”

De 11-jarige Jolijn van Geenen sloot de rij sprekers. “Ik maak me heel veel zorgen over de toekomst”, zei ze. “Er is te veel vee en te veel industrie in Venray en er komt steeds meer bij. Dit is ongezond voor de natuur. Venray zou juist bekend moeten staan om zijn groene omgeving. Denk aan de toekomstige generatie en werk liever aan een groene oplossing. Laat De Spurkt natuur zijn.”

Tekst: Henk Willemssen