Nieuwjaarswens burgemeester Luc Winants

2020. Praat me er niet van. Het was me het jaartje wel. Alle negatieve superlatieven schieten te kort. Gauw dichtslaan dat boek en 2020 dumpen in de kliko van de geschiedenis. Een nieuw jaar ligt voor ons. En we zijn goed begonnen aan 2021. Al is dat niet het onbeschreven kalenderblad dat we in normale tijden op 1 januari openslaan.

Want we hebben een rustige jaarwisseling achter de rug. Daarvoor wil ik aan het begin van het nieuwe jaar de inwoners van de gemeente complimenteren. Bedankt, ook namens de politie, het ziekenhuispersoneel en alle hulpdiensten die een rustige nieuwjaarsnacht hadden. Natuurlijk zijn er ook hier mensen die zich niet aan de regels willen houden, maar dat zijn uitzonderingen. De overgrote meerderheid van u heeft begrip voor de maatregelen en houdt zich aan de regels, hoe lastig dat soms ook is. Want Oud op Nieuw vieren in een klein gezelschap of misschien wel met z’n tweetjes is niet wat wij ons voorstellen bij een feestelijke jaarwisseling. Van de andere kant: je hebt de tijd voor elkaar en behalve voor een bescheiden dansje ook voor een goed gesprek.

We hebben het kalenderblad omgeslagen. 2020 ligt bij het oud papier, 2021 ligt voor ons. Maar niet zoals andere jaren. De sluier die het voorbije jaar bedekte ligt voorlopig ook nog over 2021. Ik ga het niet mooier maken dan het is. Het duurt nog wel een enige tijd voordat we het grauwe gordijn voor het raam kunnen wegtrekken en weer kunnen genieten van de lentezon. Het duurt nog even voordat we elkaar weer kunnen omhelzen, voordat we weer op een terras zonder spatscherm kunnen gaan zitten, een verjaardag vieren in een volle huiskamer met familie en vrienden, over de kermis slenteren, schouder aan schouder een voorstelling in de schouwburg zien en samen juichen na een doelpunt.

Maar dat moment gaat komen. Met elke vaccininjectie is het virus een stap dichter bij de uitgang en krijgen wij een stukje bewegingsvrijheid terug. We moeten nog even geduld hebben. En voorzichtig blijven. Voor juichen is het nog te vroeg. Wat we wel kunnen doen is nadenken hoe het verder gaat als Covid-19 Venray en de wereld uit is. Natuurlijk gaan we eerst inhalen wat we gemist hebben. Maar daarna? Gaan we op de oude voet verder of hebben we iets geleerd van wat ons in 2020 is overkomen? Ik hoop het laatste. En zoals ik de Venraynaren in het afgelopen jaar heb leren kennen, heb ik daar alle vertrouwen in. Ik wens u allemaal een gezond en gelukkig 2021.

Burgemeester Luc Winants