Pastoors Miedema en Rijs ruilen van woning

Pastoor Martinus Rijs verhuist op vrijdag 8 januari vanuit Mook naar de pastorie aan de Albionstraat in Leunen. Op dezelfde dag rijdt de verhuiswagen van pastoor Theo Miedema de route in tegenovergestelde richting: van Leunen naar Mook.

Martinus Rijs gaat deken Ed Smeets en kapelaan Marthoma Alexander assisteren. Hij gaat daarom wonen in de pastorie in Leunen. Daarmee wisselen Rijs en Miedema van standplaats. Martinus Rijs was eerst kapelaan en vanaf maart 2017 pastoor van de zes parochies in de kop van Noord-Limburg: Ven-Zelderheide, Ottersum, Milsbeek, Mook, Molenhoek en Middelaar. Medio 2019 moest hij vanwege oververmoeidheid zijn functie neerleggen. In de afgelopen periode na zijn herstel heeft hij onder meer geassisteerd in parochies in Weert en Maastricht.

“Ik woon nog steeds in de pastorie in Mook”, vertelt Martinus Rijs. “Ik heb al wat spullen naar Leunen gebracht waar alvast twee kamers voor me zijn vrijgemaakt. Want Theo Miedema en ik moeten wel op dezelfde dag verhuizen. Ik wilde niet een paar dagen op een camping verblijven.”
Na het vertrek van Theo Miedema is deken Ed Smeets formeel de nieuwe pastoor van het cluster Leunen, Veulen en Heide, dat samenwerkt met het cluster Ysselsteyn, Merselo en Vredepeel.

“Ik word niet alleen vervangend pastoor van Leunen, Veulen en Heide”, zegt Rijs. “Ik ga helpen in alle parochies in het dekenaat Venray. Na mijn ziekteverlof voel ik me weer goed en ik ben volledig hersteld.” Zijn aanstelling is voorlopig voor een halfjaar. “Ik verwacht dat ik komende zomer een definitieve benoeming krijg van de bisschop. Waar dat zal zijn, dat weet ik nog niet.” Het bisdom is bezig met een herstructurering.