Nieuw plan voor leegstaande centrumpanden

Gemeente Venray is met ingang van 1 januari in zee gegaan met Streetwise uit Heerlen. Met als doel binnen twee jaar vijf nieuwe ondernemers naar een leegstaand winkelpand in het centrum van Venray te lokken.

De aanpak van stichting Streetwise, opgericht in 2014, is succesvol gebleken in enkele Midden- en Zuid-Limburgse gemeenten. Het College van B&W van Venray is op zoek naar een andere manier om de toenemende leegstand in het winkelcentrum een halt toe te roepen. Ondanks de coronacrisis, de toename van online aankopen en een dalend centrumbezoek wil het college het winkelcentrum aantrekkelijk en leefbaar houden met een compleet winkel- en voorzieningenaanbod.

Streetwise richt zich op nieuwe ondernemers. De aanpak is uniek, effectief en bewezen, stelt het college. De slagingskans van de door Streetwise begeleide ondernemers ligt boven 90 procent, dit is tweemaal hoger dan het landelijk gemiddelde. De focus ligt op starters en op bestaande ondernemers die willen uitbreiden met een extra vestiging of die willen verplaatsen naar het winkelcentrum. Streetwise biedt een-op-een begeleiding vanaf het begin bij het opstellen van het businessplan tot aan het vinden van een geschikte locatie. Ook het zoeken naar financieringsmogelijkheden, het regelen van vergunningen en huurbemiddeling behoren tot de werkzaamheden.

Er zijn vanaf dit jaar nog meer mogelijkheden voor starters in het winkelcentrum van Venray. De stimuleringsregeling centrumvisie is met ingang van 2021 verruimd. Daardoor kunnen naast verplaatsende bedrijven ook startende ondernemers een financiƫle bijdrage ontvangen bij vestiging in het winkelcentrum. Het project met Streetwise duurt twee jaar en kost 90.000 euro. Dit bedrag wordt betaald uit het budget van de centrumvisie. Na het eerste jaar volgt een evaluatie.