Afname militaire oefenvluchten

Het ministerie van Defensie gaat de komende jaren minder oefenen met jachtvliegtuigen. Dat komt door de vervanging van 68 F-16’s door 46 F-35’s. Bovendien wil defensie zo veel mogelijk gebruikmaken van het oefengebied in het noorden van het land.

Dat staat in de ontwerpnota Luchtruimherziening die tot en met 25 februari ter inzage ligt. De ontwerpnota vermeldt dat het aantal jachtvlieguren de komende jaren afneemt met 10 tot 20 procent. Dit stemt werkgroep Stop Vliegbasis de Peel hoopvol. “We vragen ons vanaf het begin al af waarom überhaupt een vliegveld na dertig jaar heropend moet worden”, zegt Boudewijn Sterk van de werkgroep. “Dit is een document met veel informatie, wat zeker binnen de gemeenten en de CVOM besproken dient te worden. Wij zullen als werkgroep de nota kritisch doornemen voordat we een zienswijze indienen.” De ontwerpnota Luchtruimherziening is te vinden op de website Stopvliegbasisdepeel.nl bij het laatste nieuws.

Door de komst van F-35’s en nieuwe onbemande vliegende systemen heeft defensie volgens de ontwerpnota behoefte aan een groter aaneengesloten oefengebied. De sensoren van de nieuwe wapensystemen kunnen veel verder kijken dan die van de F-16’s. Om de overlast door oefenvluchten te beperken, wordt zo veel mogelijk boven zee gevlogen.