Muziek in Venray

In het centrum van Venray worden in september verschillende optredens verzorgd. Iedere zaterdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur brengen muzikanten hun muziek ten gehore. Zaterdag 15 september is het de beurt aan de Echtenraayer Muzikanten uit Blerick.

De Echtenraayer Muzikanten zijn opgericht 20 september 1975, door vrienden van diverse verenigingen op de Horsterweg in Blerick. Na een lange tijd van repeteren was het eerste optreden in een café aan de Horsterweg in Blerick.

Vele optredens waren er tijdens braderieën en feesten en het werd tijd om het muzikale peil te testen tijdens een concours. Op een concours in Overloon behaalde de Echtenraayer Muzikanten een eerste prijs. Na dat concours werd besloten het muzikale peil omhoog te brengen om ook tijdens feesten goede blaasmuziek ten gehore te brengen.

Eén van de hoogtepunten uit de geschiedenis van de Echtenraayer Muzikanten was in 1992 het bezoek aan het toenmalige Tsjecho-Slowakije, de bakermat van de blaasmuziek. Daar werd veelvuldig gemusiceerd met belangrijke Tsjechische kapellen.

Tijdens het 25-jarig jubileum hebben de Echtenraayer Muzikanten een cd uitgebracht, genaamd Mien Golde Maedje. Deze bevat nummers die de blaaskapel door de jaren heen heeft gespeeld. Zo zijn er onder andere Duitse, Limburgse en Tsjechische nummers te beluisteren. Verscheidene gezellige meezingers en stemmingsmuziek staan nu ook op het repertoire. Ook moderne Oostenrijkse stemmingsmuziek is een hot item. De muzikale leiding is al jaren in handen van dirigent Leo Zinzen.