Alleen werknemers OTTO toegestaan in Oostrum

In het Mobile Home Parc aan de Henri Dunantstraat in Oostrum mogen alleen arbeidsmigranten wonen die werkzaam zijn voor OTTO Work Force. Gemeente Venray heeft dit als extra voorschrift in de vergunning van huisvester Kafra Housing opgenomen.

De gemeente doet dit om tegemoet te komen aan de uitspraak van de rechtbank van 26 oktober 2020. De bedrijven Lucassen Holding en Lucassen Projecten maakten bezwaar tegen de vergunning van het Mobile Home Parc vanwege oneerlijke concurrentie. De bedrijven van Jan Lucassen uit Well zijn in hetzelfde marktsegment en verzorgingsgebied werkzaam als Kafra Housing dat onderdeel is van OTTO Work Force.

Rechtbank Oost-Brabant stelde de gemeente Venray in het ongelijk. Ondanks dat de gemeente beweerde dat van oneerlijke concurrentie geen sprake zou zijn, omdat Lucassen geen arbeidsmigranten huisvest die werkzaam zijn bij OTTO Work Force. Ook verrichten de arbeidsmigranten van Lucassen en OTTO Work Force werkzaamheden die van elkaar verschillen, waardoor volgens de gemeente geen sprake is van eenzelfde marktsegment. Daarom werden de bezwaren van Lucassen door de gemeentelijke beroep- en bezwaarcommissie afgewezen. Maar de rechtbank oordeelde dat Lucassen in deze kwestie wel een belanghebbende is, omdat op basis van de vergunning ook arbeidsmigranten van andere bedrijven op het Mobile Home Parc gehuisvest kunnen worden. Om die onduidelijkheid weg te nemen, heeft de gemeente in overleg met Kafra Housing nu een extra voorschrift opgenomen in de vergunning.

De gemeente was al tegen de uitspraak van de rechter in beroep gegaan bij de Raad van State. Toch moest het College van B&W binnen twaalf weken een nieuwe beslissing nemen die opnieuw afwijzend is voor Lucassen. Kafra Housing heeft een vergunning van vijf jaar voor zestig woonchalets waarin 240 arbeidsmigranten kunnen worden gehuisvest. De door Lucassen Projecten aangevraagde vergunning is geweigerd om in het voormalige pand van Gilde Opleidingen aan de Westsingel in Venray ruim honderd arbeidsmigranten te huisvesten.