Politiek wil dat jongeren betrokken worden bij corona-impactanalyse

De politieke partijen van gemeente Venray zijn het erover eens dat de jeugd betrokken moet worden bij de corona-impactanalyse van de gemeente. Dat bleek tijdens de raadsvergadering op dinsdag 9 februari. Alleen CDA vond dat de gemeente genoeg moeite doet om de jeugd te benaderen.

Bas Künen (VVD) riep het College van B&W op om de jeugd te betrekken bij de aanpak van de coronacrisis. "We missen de jeugd volledig in de huidige corona impactanalyse. Kinderen en jongeren hebben het recht om mee te praten met onderwerpen die ze aangaan. We hebben het over één derde van de Venrayse inwoners. Nu is de jeugd bewust buitenspel gezet, vanwege de snelheid. Ik denk dat de jeugd sneller is dan we in het gewend zijn in het gemeentehuis." De VVD vroeg het college dan ook per direct in gesprek te gaan met de jeugd. De politieke partij kreeg, behalve van het CDA, steun van alle partijen.

Tino Zandbergen (Venray Lokaal) vond het zorgelijk dat uit volksonderzoek blijkt dat 82 procent van de jongeren tegen een burnout aan zit. "We roepen de wethouder op om dit met de hulpverleners in de gaten te houden. Daag de jongeren uit om met ideeën te komen."

Guus Reintjes van het CDA vond de oproep richting het college onnodig. "Er staat een passage over de jeugd in de impactanalyse van de coronacrisis en dat vinden wij voldoende. Dat wil echter niet zeggen dat wij niet voor de jeugd staan."

Volgens wethouder Anne Thielen is het fijn dat er zoveel aandacht is voor de jeugd vanuit de politiek. "We zijn nog op zoek naar hoe we de grote groep jongeren kunnen bereiken die zich niet meldt bij de bestaande organisaties. In de vierde coronarapportage zullen we een samenvatting geven over hoe de jeugd is betrokken."