Bewoners Oostrum bezorgd om verloedering voormalig klooster Paschalis

“Het lijkt soms wel op een autosloperij bij Paschalis”, zie Bas Künen in de dorpsraadvergadering van Oostrum op donderdag 18 maart. Het VVD-raadslid is oud-voorzitter van de dorpsraad en hij vroeg zich af of er geen onveilige situatie ontstaat rondom het voormalige kloostergebouw.

Het leegstaande pand wordt bewoond door antikraak. De dorpsraad kreeg al enkele meldingen van dorpsbewoners die zich zorgen maken over de verloedering bij Paschalis. “We hebben de klachten doorgegeven aan de gemeente”, zei dorpsraadvoorzitter Jan-Willem Bruijsten. “De afdeling handhaving is gaan kijken en heeft ook gesproken met de bewoners. Het rondslingerende afval en de tenten zijn inmiddels opgeruimd. Wel ziet het er nog rommelig uit omdat bomen en struiken niet meer worden bijgehouden en er een oude auto staat die van niemand is.”

Paschalis is een gemeentelijk monument dat tot eind 2012 dienst deed als verslavingskliniek. Jan-Willem Bruijsten haalde aan dat er al veel plannen zijn geweest voor het gebouw zoals huisvesting van arbeidsmigranten, een hotel en nu een wooncomplex. European Management Hotel Group heeft bij gemeente Venray een principeverzoek ingediend voor een verbouwing tot 53 appartementen, 23 op de begane grond en 30 op de eerste verdieping. De gemeente wil medewerking verlenen aan het verzoek. “Er zijn al diverse onderzoeken gedaan en nog voor de zomer worden alle plannen bij de gemeente ingediend”, zei Bruijsten, die vertelde dat ook woongroep Herenboeren zich wil vestigen bij het pand. “Dit zijn mensen die gezamenlijk gaan wonen in een kleinschalige boerderij met een moestuin en een kas. De eigenaar omarmt dit idee.”

Tekst: Henk Willemssen