Venray Lokaal geeft postkantoor niet op

Venray Lokaal legt zich nog niet neer bij de sloop van het oude postkantoor in Venray. De lokale partij heeft opnieuw vragen gesteld aan het College van B&W. Het draait om een plan van Venraynaar Kees Moerkerk om het pand in te richten als expositieruimte en centrum voor beeldende kunstenaars.

Het college laat weten geen oordeel te willen uitspreken over het alternatieve plan dat de steun heeft van Venray Monumentaal. Deze lokale erfgoedstichting trok begin dit jaar aan de bel bij de gemeenteraad en het college. Dat gebeurde enkele weken nadat in de raadsvergadering van dinsdag 15 december het doek definitief leek gevallen voor het postkantoor. Een motie van SP en Venray Lokaal voor een reddingspoging kreeg toen net niet genoeg steun (dertien voor en veertien tegen) in de gemeenteraad.
Het college geeft in een reactie aan dat de gemeente geen eigenaar is van het pand. Bovendien is het alternatieve plan erg summier en ontbreekt een financiƫle onderbouwing. Ook haalt het college aan dat de gemeenteraad op 15 december de motie heeft verworpen om verder onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor behoud van het pand.

Geen beschermde status
Venray Monumentaal krijgt dan ook het advies contact op te nemen met eigenaar Karel Janssen. Die ontving tien jaar geleden al een sloopvergunning van de gemeente. De eigenaar heeft een concreet plan voor de bouw van een appartementencomplex op de hoek Patersstraat-Poststraat. Het college wil hieraan meewerken ondanks dat het verdwijnen van het markante pand uit de wederopbouwperiode gevoelig ligt. Het postkantoor heeft geen monumentale of beschermde status waardoor sloop niet te voorkomen zou zijn.

Passende invulling
Tino Zandbergen van Venray Lokaal meldt dat met de eigenaar valt te praten over een goed en passend alternatief. Hij vraagt het college in gesprek te gaan met de eigenaar, Venray Monumentaal en Amateur Kunst Venray Beeldend (AKVB) van Kees Moerkerk om een herbestemming te bespreken. Het college wil hierin geen rol meer spelen maar zegt wel dat het alternatief een passende invulling zou kunnen zijn voor het postkantoor. "Een dergelijke culturele invulling kan in theorie passend zijn in zowel het pand als het centrum van Venray", aldus het college dat herhaalt dat aankoop van het pand door de gemeente geen optie is.
Als sloop toch onomkeerbaar is, dan pleit Venray Lokaal voor het verwerken van karakteristieke delen in de nieuwbouw. Dit bleek eerder juridisch en financieel niet haalbaar.

Tekst: Henk Willemssen