'Ik heb mijn school nog geen moment 'up-and-running' gezien'

Al maanden zijn scholen genoodzaakt online lessen aan te bieden en continu aanpassingen in het onderwijs door te voeren. Rector Bas van Rooijen kwam midden in het hectische jaar bij het Raayland College in Venray terecht. Hij vertelt hoe hij de afgelopen tijd heeft ervaren.

Voor rector Bas van Rooijen was het een gekke situatie om midden in de coronacrisis aan de slag te gaan. “Ik heb mijn school nog geen moment up-and-running gezien", vertelt Bas van Rooijen, die in juni 2020 is benoemd tot rector van het Raayland College. “Sommige collega’s heb ik nog nooit in levende lijven gezien.”

Niet alleen de rector, maar ook de leerlingen dienden zich aan de veranderende coronamaatregelen aan te passen. “Voor de leerlingen is het steeds aanpassen geweest. De ene keer mochten ze wel naar school, dan niet, dan de helft, dan online. Wij hebben er een lijn in getrokken en ze kunnen dus altijd alle lessen online volgen. Hier op school hebben we als het ware een crisisteam ingericht, een groep van de schoolleiding die snel kan schakelen en maatregelen kan toepassen. Dat gaat van het plakken van stickers voor eenrichtingsverkeer tot het testen van de online systemen. Nu na een jaar is de school qua organisatie zo ingericht dat we er heel flexibel in kunnen handelen.”

Voor veel leerlingen werkt het constante digitale onderwijs echter minder goed dan het fysieke. “Bij leren is het heel belangrijk om dingen samen te doen. Dat is het grootste gemis geweest van de afgelopen periode. Je ziet de motivatie van leerlingen teruglopen. Het is aan de andere kant ook fijn om te horen als leerlingen aangeven blij te zijn dat ze naar school mogen. Dat zei ik vroeger nooit”, zegt de rector lachend. “Na school blijven leerlingen soms ook langer hangen omdat het hier mag, op afstand natuurlijk. Daar hebben ze zo’n behoefte aan.”

De digitale, online versie van het onderwijs is iets waar het Raayland toekomst in ziet, ook na corona. “Er is in Nederland een tekort aan docenten klassieke talen. We kijken met het Dendron en het Bouwens of we een docent aan kunnen nemen die tussen de scholen roteert en dan online overal tegelijkertijd de les aanbiedt. Ook als een docent bijvoorbeeld met een gebroken been thuiszit, dan kan die met behulp van een onderwijsassistent in de klas toch vanuit thuis les blijven geven.” Hoelang het nog zal duren voordat alles weer normaal is? “Voorlopig zal er nog niet veel veranderen maar de vaccinaties in de zomer komen eraan, dus we hopen na de zomervakantie weer helemaal open te kunnen.”