15 vragen aan Bart Hebben

HALLO Venray stelde 15 vragen aan Bart Hebben. Hij vertelt onder andere over wat hij het liefste doet op een vrijdagavond, zijn favoriete kledingstuk en zijn verborgen talent.

Als je kon vliegen, waar zou je als eerste naartoe gaan?
Als ik moest kiezen zou ik voor de top van de Mount Everest gaan. Ik wil nog naar heel veel plaatsen in de wereld heen, ik wil zo veel mogelijk zien, maar het uitzicht op deze plek is natuurlijk niet te evenaren. Daarbij is het hoogste punt ter wereld een plek waar je normaal nooit kunt komen, dus zou het een unieke kans zijn om hierheen te kunnen vliegen.

Wat doe jij het liefst op een vrijdagavond?
Op vrijdag ga ik het liefste borrelen met mijn vrienden en naar feestjes. Helaas kan dit nu niet, dus blijft het vooral bij een biertje doen met elkaar en bijpraten. Binnen mijn vriendengroep is iedereen na de middelbare een andere richting op gegaan, maar ondanks het feit dat de een in Enschede studeert en de ander in Maastricht, proberen we toch elke week nog bij elkaar te komen. Er is natuurlijk niets leuker dan gezellig borrelen met elkaar op de vrijdagavond.

Wat is jouw droombaan?
Als ik deze vraag krijg, denk ik altijd dat ik iets moet antwoorden als ‘profvoetballer’ of ‘Hollywood acteur’, maar mijn echte droombaan ligt denk ik toch ergens anders. Ik doe een vrij brede studie met veel keuzevrijheid, maar ik focus me vooral op vakken rondom duurzaamheid en beleid. Mijn droombaan ligt dan ook ergens in deze sector. Ik zou graag bedrijven helpen om te verduurzamen, om zo mijn steentje bij te dragen aan de samenleving en het gevoel te kunnen hebben dat ik mijn uiterste best heb gedaan om de klimaatcrisis te stoppen. Als we het hebben over een wat echte ‘droombaan' zou ik daarnaast astronaut willen zijn. Dit is vooral omdat mij het uitzicht vanaf de ruimte op de aarde het mooiste lijkt wat er is.

Welk boek heb je voor het laatst gelezen?
Ik ben op dit moment ‘Sapiens’ van Yuval Noah Harari aan het lezen. Dit is een boek dat gaat over de geschiedenis van de mensheid, vanaf de landbouwrevolutie tot de technologische revolutie. De schrijver heeft een enorm interessante kijk op de geschiedenis en is zowel kritisch als verhelderend. De quote ‘History is something that very few people have been doing while everyone else was ploughing fields and carrying water buckets’ is iets wat me erg is bijgebleven. Het laatste boek wat ik volledig uit heb gelezen is de Harry Potterserie. Dit omdat ik een groot fan ben van dit soort fantasieverhalen waar een hele wereld wordt gecreëerd door de schrijver met enorm detail en complexe achtergrondverhalen van karakters.

Wat mis jij het meest in deze tijd?
Ik mis het uitgaan absoluut het meest. Ik zit in Maastricht bij een studentenvereniging en een dispuut en ook in Venray zelf ging ik elke week uit. Met uitgaan zie je veel verschillende mensen en gebeuren er altijd weer dingen die je van tevoren niet had verwacht. In Maastricht ben ik überhaupt nog niet écht uitgegaan, dus hier valt nog veel te ontdekken.

Welk soort muziek luister jij vaak?
Ik luister eigenlijk van alles en nog wat, maar het hoofdgenre is wel dancemuziek. Op dit moment luister ik veel naar Bakermat. Hij draait veel opwekkende muziek, wat wel helpt als je weer eens de hele dag op je kamer in je eentje zit te studeren. Zijn muziek geeft weer een beetje hoop op een feestje. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe muziek, dus wie weet zou ik de volgende maand iemand anders genoemd hebben.

Hou je meer van de herfst of juist meer van de lente? En waarom?
Ik hou meer van de lente, omdat het in de lente eindelijk weer warm begint te worden. Ik hou sowieso meer van warm weer dan van het koude, dus dan krijgen de warmere maanden al gauw de voorkeur bij mij. Daarnaast vind ik het in de lente ook een stuk mooier buiten, met alle bloemen en bomen die in de bloei staan. Ook zijn er in de lente een stuk meer feesten om naartoe te gaan.

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?
Een specifiek advies zou ik niet echt kunnen noemen, maar ik denk dat de algemene boodschap die mijn ouders me altijd hebben meegegeven dan het dichtstbij komt. Dit is namelijk het advies om vooral altijd te doen waar jezelf gelukkig van wordt en dat er meer in het leven is dan alleen veel geld verdienen. Dit is altijd leidend geweest in de keuzes die ik gemaakt heb. Binnen de beperkingen van het mogelijke heb ik altijd geprobeerd zoveel mogelijk gebruik te maken van de kansen die mij geboden werden. Ik ben op zoveel mogelijk reizen mee geweest op de middelbare, heb meegedaan aan het Model European Parliament (MEP) en ben van plan om ook van mijn studententijd optimaal te benutten. Natuurlijk moet je een goed toekomstplan hebben, maar genieten van het moment is ook belangrijk.

Heb je een verborgen talent?
Ik zou het niet per se een verborgen talent willen noemen, maar ik denk dat ik altijd wel organisatorisch sterk ben geweest. Of het nou een vriendenvakantie is of een groot evenement zoals de Student Take-Over in 2020, ik heb altijd wel dingen georganiseerd. Op dit moment zit ik ook in de commissie binnen mijn studentenvereniging, SV KoKo, die de Inkom (de introductieweek van Maastricht) organiseert. Ik ben wel goed in het grotere plaatje overzien en met nieuwe, creatieve ideeën komen. In hoeverre dit ‘verborgen’ is durf ik ook niet te zeggen.

Wat is jouw favoriete vakantiebestemming?
Ik denk dat ik Toscane tot nu toe de mooiste streek vind waar ik ben geweest. De historie die te vinden is in dit gebied, met steden als Florence en Pisa, gecombineerd met de prachtige natuur en Italiaanse dorpjes maken dat ik deze streek echt prachtig vind. Ik ben er maar één keer geweest maar ik zou graag nog een keer willen teruggaan.

Welke film zou iedereen volgens jou gezien moeten hebben?
‘A Life on Our Planet’ van David Attenborough. Ik heb veel films gezien waarvan ik denk dat iedereen ze wel eens zou moeten zien. Ik ben bijvoorbeeld groot fan van de ‘Lord of the Rings’ trilogie. Ik zou echter de film van Attenborough aanraden omdat ik denk dat het erg belangrijk is dat mensen deze beelden zien. De film beschrijft de veranderingen in het klimaat en de biodiversiteit die bioloog en documentairemaker David Attenborough (de stem achter de alom bekende National Geographic docu’s) in zijn 93-jaar lange leven heeft meegemaakt. De film combineert heftige beelden met confronterende cijfers en anekdotes van Attenborough. Ik was hier zelf erg door geraakt en ben ervan overtuigd dat deze film mensen de noodzaak kan laten inzien van de crisis waarin we ons bevinden. Daarnaast is het ook een enorm mooie film die prachtige beelden van de natuur laat zien en ons ook uitlegt wat allemaal wél kan.

Van welke snack krijg jij nooit genoeg?
Alles wat hartig is. Ik ben niet zo’n zoetekauw, maar hou wel van chips of borrelnootjes. Een specifieke snack zou ik zo niet kunnen noemen. Als we het hebben over een snack uit de frituur, zou ik kiezen voor de viandel speciaal. Dit is de verbeterde versie van de frikandel speciaal en gaat er vooral in na een avondje stappen.

Van welk attractiepark zou jij graag een abonnement van willen hebben?
Europapark in Rust. Dit is een van de grootste attractieparken van Europa en het vetste park waar ik tot nu toe ben geweest. Ik ben er nu drie keer geweest en heb er nog zeker niet genoeg van. Het is de perfecte combinatie tussen aankleding en attracties. Persoonlijk ga ik vooral voor de attracties en daarin is Europapark ongeëvenaard. Ik vind het bijvoorbeeld leuker dan Disneyland Parijs.

Waar heb jij je beste vrienden leren kennen?
Ik heb het grootste deel van mijn vrienden op de middelbare leren kennen, met een enkeling waarmee ik al vanaf de basisschool bevriend ben. De een zat al vanaf de eerste in mijn klas, de ander is er later bij gekomen via andere vrienden. Mijn vriendengroep bestaat uit veertien man, van verschillende opleidingsniveaus en met verschillende interesses, dus we zijn vooral ook een bij elkaar geraapt zooitje. Toch zijn we enorm hecht met zijn allen.

Wat is jouw favoriete kledingstuk?
Ik draag het liefste een trainingsbroek met een fijne hoodie of sweater. Dit is mijn ultieme ‘chill outfit’, dus ik voel me hier ook erg comfortabel in. Het liefste loop ik de hele dag rond in deze outfit, maar helaas moet je er soms ook een beetje fatsoenlijk uitzien. Het enige voordeel van de coronacrisis is wel dat ik minder naar buiten hoef en dus tegenwoordig wel de hele dag in deze outfit kan spenderen.

Tekst: Maud Rötjes