'Tegen beter weten in blijf je hopen op een wonder'

In Ysselsteyn was het afgelopen juni akelig stil. Waar normaal de grote namen uit de wereld van punk, hardcore en metal afreizen naar het pittoreske dorpje, bleven in 2020 de lichten van het Jera On Air-festival uit. Ook voor de editie van 2021 ziet het er niet optimistisch uit.

“Het was afgelopen jaar vrij rustig”, vertelt Jera On Air-voorzitter Sjoerd Ewals. “We dachten nog best lang dat het wel goed zou komen, want het was nog ver weg en we wilden niet te negatief zijn. Half Nederland dacht er toen zo over, denk ik. Dan blijf je tegen beter weten in hopen op een wonder, maar dat is er helaas niet van gekomen. In plaats van het festival hebben we toen een online Jera On Air TV-uitzending gedaan, wat eigenlijk best wel een succes was. Het was leuk voor een keer, maar het is natuurlijk geen festival.”

Veel festivals en concertzalen zitten door het coronavirus financieel in de knoop, maar Jera On Air is nog sterk en gezond, legt Sjoerd uit. “Er zijn gelukkig best veel regelingen geweest en veel mensen hebben ons geholpen. We draaien op vrijwilligers, dus in tegenstelling tot andere, grotere festivals hebben we geen salariskosten. Onze bezoekers konden ook meteen hun geld terugkrijgen, we hoefden geen gekke regelingen te bedenken.” Voor de cultuursector is er een garantiefonds beschikbaar gekomen, maar die is voor Jera On Air niet interessant. “Ze dekken er geen kosten van bands mee, en personeelskosten hebben we geen. Gelukkig hebben de provincie en de gemeente ons niet laten vallen en staan we nog sterk.”

Hoewel de kans op een 2021-editie er steeds kleiner uitziet, houden ze hun opties open. “Zolang er nog geen officieel besluit is, staan wij nog on hold. Maar tenzij er een wonder gebeurt met vaccineren moeten we dit jaar weer overslaan. Het is ook moeilijk voor te stellen dat bands uit Amerika nu willen of mogen komen, maar misschien kunnen we dit jaar een mini-NL of EU-editie doen.” Ondertussen werken ze achter de schermen aan een extra grote 2022-editie. “We zorgen ervoor dat onze bezoekers niet voor niets hebben gewacht. Veel bands willen ook schuiven en veel bands staan dan ook al twee jaar te wachten, dus waarschijnlijk hebben we dan ook meer keuze. We zien de toekomst wel positief tegemoet.”