Project Ooijen-Wanssum beschermt dorpen tegen hoogwater

De Maasdorpen in gemeente Venray hebben de hoge waterstanden van de Maas doorstaan. Het was afgelopen weekeinde de eerste grote test van de hoogwaterbescherming van het project Ooijen-Wanssum dat eind 2020 werd afgerond. Hoewel de Maas nu nog iets hoger stond dan bij de grote overstromingen in 1993 en 1995, hielden Blitterswijck, Geijsteren en Wanssum het vrijwel droog.

Het waterpeil van de Maas bereikte bij Wanssum een piek van 15,48 meter boven NAP in de nacht van zaterdag 17 en zondag 18 juli. Dat is ruim 4 meter hoger dan normaal. Daarna zakte het water weer langzaam na de sterke stijging op donderdag en vrijdag. Bewoners van 22 buitendijkse woningen kregen vrijdagochtend van de gemeente het verzoek om tijdelijk te vertrekken.

Bij de persconferentie van Veiligheidsregio Limburg-Noord op zondag om 12.00 uur was de waterstand gedaald naar 15,35 meter en was het grootste gevaar geweken. In tegenstelling tot aan de overkant van de Maas waar in Well op zaterdagavond inwoners uit het oude deel van het dorp geëvacueerd moesten worden.

Bestuurder Jos Teeuwen van Waterschap Limburg vertelde tijdens de persconferentie dat de dijken in het gebied Ooijen-Wanssum de test goed hebben doorstaan. “Er was een uitzonderlijk hoge waterafvoer, maar er hebben zich geen calamiteiten voorgedaan. De dijken hebben het gehouden en er hoefde bijna niets extra’s te gebeuren om ze te versterken.” Ook het laten meestromen van de oude Maasarm en de twee hoogwatergeulen bij Ooijen en Wanssum bewezen hun waarde. Doordat de flessenhals in het centrum van Wanssum is vervangen door een grotere brug met een veel ruimere opening, kon het water via de Groote Molenbeek vrijwel onbelemmerd doorstromen. “Het heeft een enorm effect gehad dat door het project Ooijen-Wanssum meer ruimte is gegeven aan de Maas. Het betekende een waterstanddaling van wel 40 centimeter. Ook was het een voordeel dat het rustig en zonnig weer was. Anders was het op meer plekken fout gegaan”, zei Jos Teeuwen. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat bracht zaterdag een bezoek aan het gebied Ooijen-Wanssum. Zij stelde voor de camera van L1 dat de maatregelen voor waterveiligheid goed hebben uitgepakt.

Afsluiting verkeer
Gemeente Venray sloot zondag de dorpsbrug in het centrum van Wanssum af. Dit omdat het een dag eerder veel te druk was met voetgangers en fietsers die vanaf de brug een kijkje kwamen nemen naar de immense watervlakte. Ook de weg tussen Geijsteren en Wanssum en de parallelweg van de Koninginneburg over de Maas werden afgesloten om bezoekers te weren. Vanwege het hoge water moesten Helling in Wanssum en Ooijenseweg in Blitterswijck worden afgesloten voor het verkeer. Zaterdag liep ook de Maasheseweg in Geijsteren onder water. Rondom de kasteelruïne in Geijsteren was het terrein helemaal onder water gelopen tot aan de weg Alde Pasterie.

Op de parkeerplaats bij het sportpark in Wanssum richtte Defensie een depot in voor zand en voertuigen. Het materieel werd gebruikt voor de gehele regio. Gemeente en waterschap waarschuwden voortdurend om niet over de dijken te lopen. Dat was te gevaarlijk omdat de dijken verzadigd zijn en door het terugtrekkende water zouden ze instabiel kunnen worden.