Onderwijsrobot op Raayland College Venray

Het Raayland College in Venray werkt sinds oktober aan het 'opleiden' van een nieuwe docent: een robot. Deze moet scholieren straks gaan helpen met leren door zelf een presentatie te geven, een quiz te spelen of scholieren te leren programmeren. Tijdens de open dag op woensdag 12 december wordt de robot gepresenteerd.

De robot, die de naam Nao draagt, is ontwikkeld in samenwerking met de Technische Universiteit (TU) in Delft. Docent natuurkunde en onderzoek en ontwerpen (O&O) Ben Scholten is op het Raayland College de kartrekker van het project. Robots spelen namelijk een steeds grotere rol in het dagelijks leven, stelt de docent. "Ze zijn onlosmakelijk verbonden met de toekomst, want we gaan er steeds meer mee te maken krijgen. Ook onze leerlingen", zegt hij. "Om ze te leren hier goed mee om te gaan, is het van belang dat kinderen van jongs af aan in aanraking komen met deze technologie. Ze raken er vertrouwd mee en leren zo wat er allemaal mogelijk is."

Nao moet scholieren straks leren hoe ze met een robot kunnen samenwerken en mogen zelf ondervinden hoe de robot in elkaar zit, doordat ze hem mogen programmeren. "De robot is een grote aanwinst voor het Raayland College en bevordert onze interactieve manier van lesgeven", aldus Scholten.

Twee jaar geleden zocht de docent naar mogelijkheden om meer techniek in zijn lessen te betrekken. Hij kwam uit bij LEGO Mindstorms, een bouwset waarmee je zelf een robot kunt bouwen en programmeren, en las over de educatieve robot Nao, die al veel in het onderwijs en de zorg wordt ingezet. Scholten zag de mogelijkheden voor zijn leerlingen en vroeg de schoolleiding of zo'n robot kon worden aangeschaft. "Via de TU in Delft hebben we hem gekocht en een vergunning gekocht voor de programma-software die de robot aanstuurt. Alles bij elkaar een forse investering", legt hij uit. "De robot zelf, inclusief koffer, softwarelicentie, het papierwerk is samen zo'n 10.000 euro."

Dat het Raayland ermee mag werken, is erg uniek, aldus de docent. "Er zijn maar zo'n twintig scholen in Nederland die met Nao werken, waaronder voornamelijk basisscholen. Wij werken er nu aan om hem in te zetten bij informatica-lessen van havo- en vwo-klassen." Zo ver is het voorlopig nog niet. "De uitdaging zit hem er nu in om te ontdekken hoe de robot in elkaar zit en hoe hij ingezet kan worden in de lessen. In januari gaan we eerst een serie lessen verzorgen met Nao en gaan we verschillende proeven doen. Daarna zien we verder."

Kennismaken met de robot kan op woensdag 12 december tijdens de open dag van het Raayland College. Die duurt van 15.00 tot 20.00 uur. Aanwezigen mogen dan ook een nieuwe naam verzinnen voor de 'nieuwe docent'.

FOTO: Docent Ben Scholten met robot Nao