Marita Verstegen uit Venray schrijft helend kinderboek

Marita Verstegen uit Venray heeft onlangs voor alle kinderen van 4 tot 8 jaar een helend boek geschreven. In het beeldende prentenboek loopt muisje Mila tegen problemen aan die spelenderwijs worden opgelost. Met het boek wil Marita kinderen triggeren iets te overwinnen.

Marita Verstegen werkt al jaren met veel plezier als groepsleerkracht in groep 1-2 op de Meulebeek in Oostrum. Omdat ze zich wilde blijven ontwikkelen is ze zich gaan specialiseren in het welbevinden en de groei van een kind. Daarom deed ze twee opleidingen die zich toespitsen op kinderyoga en onderlinge kindermassage. "In spelvorm masseren de kinderen elkaar in de klas op een respectvolle manier. Ik merkte in mijn lessen hoe belangrijk het is voor kinderen om zich verbonden te voelen met zichzelf en de ander. Omdat ik zag dat de kinderen zich daardoor nog beter konden concentreren, ontwikkelen en lekker in hun vel zaten groeide de interesse om mij nog meer te verdiepen in het individuele kind. Ook was ik nieuwsgierig naar kinderen die uit balans raakten omdat er in de huidige tijd veel op hen af komt. Ik wilde ze graag 'tools' voor het leven meegeven."

Droom
Dit leidde ertoe dat Marita twee jaar geleden een opleiding volgde tot Helend Kindercoach. Als helend Kindercoach benader je het kind in zijn totaliteit. Tijdens de opleiding kreeg ze de opdracht om een helend verhaal te schrijven. Dat is een fictief verhaal vol herkenbare situaties, voorbeeldfiguren en metaforen waarin bepaalde (probleem)thema's centraal staan en naar positieve wendingen toegewerkt wordt. "Als kind heb ik ervan gedroomd om een boek te schrijven. Ik heb het altijd leuk gevonden om verhaaltjes te verzinnen en deze aan de kinderen te vertellen. Toch vond ik het in het begin moeilijk om de opdracht te maken."

Uiteindelijk rolde daar het verhaal van Muisje Mila uit, een beeldend en zintuiglijk verhaal waarbij de kinderen hun fantasie gaan gebruiken. "Het boek is bedoeld voor alle kinderen die iets moeten overwinnen. In het verhaal gaat het muisje onder andere over een beekje en het hoge gras springen. Dat is een metafoor voor kinderen die bijvoorbeeld angstig zijn en daardoor uitdagingen uit de weg gaan. In het verhaal wordt dat omgezet naar iets positiefs. Door middel van verhalen kun je spelenderwijs problemen oplossen. Dit omdat het kind zich identificeert met de hoofdpersoon. In dit geval een muis." Ondanks dat Marita niet van muizen houdt, koos ze toch voor dat personage. "Muizen zijn intelligente dieren. Ik denk dat ik daarom voor een muis heb gekozen." Ook worden er op de laatste pagina denkvragen gesteld die ervoor zorgen dat kinderen met elkaar in gesprek gaan. "Deze vragen gaan over vriendschap, doorzetten en vertrouwen winnen. Ik hoop kinderen met deze vragen te triggeren om over bepaalde thema's na te denken."

Positieve reacties
In eerste instantie had Marita niet de intentie om het verhaal te publiceren. "Maar ik kreeg tijdens de opleiding veel positieve reacties toen ik het verhaal voorlas. Het is nog een tijdje blijven liggen omdat we thuis corona hebben gehad en er een heftige periode aanbrak. Uiteindelijk vond ik toch dat ik mijn droom moest waarmaken. Na een aantal gesprekken met mijn man, ben ik ervoor gegaan. Ik geloofde er heel erg in."

Ze benaderde Bianca Ambrosius, die de prenten in het boek heeft gemaakt, en Bullseye Publishing om het boek uit te geven. Ook maakte schoonzoon Roel Gommans een luisterboek. "Hierdoor kunnen kinderen nog beter in het verhaal opgaan, de fantasie wordt gestimuleerd en een luisterboek brengt rust. Ook is het geschikt voor ouders die moeite hebben met voorlezen of kinderen die slechtziend zijn." Marita koos ervoor om haar schoondochter Fenna van der Burgt te vragen het boek in te spreken. "Ik had dit graag zelf willen doen, maar mijn doel is om het boek te verspreiden door heel Nederland. Zij heeft een prettige stem om naar te luisteren."

Volgens Marita is het boek echt omarmd door haar familie. Zo was haar zus ook betrokken bij de laatste check van de teksten. "Ik vind het heel fijn dat mijn familie me in het proces heeft ondersteund. Daar ben ik echt trots op. Ik heb het boek ook voorgelezen aan mijn kleinkind van 6. Volgens hem gebruikte ik mooie zinnen in het boek en dat is het mooiste compliment dat ik had kunnen krijgen."

Marita's droom is om het boek bekend te maken bij andere leerkrachten of instanties die kinderen helpen in hun ontwikkeling. Onlangs is het eerste gesprek gevoerd met directeur van haar basisschool. "Mijn drijfveer is om zoveel mogelijk kinderen en ouders te bereiken."

Het boek kan besteld worden via www.bullseyepublishing.nl/product/muisje-mila en in de boekhandels van Venray. Op zaterdag 27 november vindt onder voorbehoud de officiƫle boekpresentatie plaats in de basisschool de Meulebeek in Oostrum. Het boek wordt tijdens de voorleesdagen in januari aan de kinderen in de school voorgelezen.

Tekst: Jeanine Hendriks