Commissie: '8 ton niet door vingers laten glippen'

Het merendeel van de politieke partijen van gemeente Venray lijkt er geen moeite mee te hebben dat het voormalige Albert Heijn-pand aan het Schouwburgplein wordt aangekocht door de gemeente, voordat duidelijk wordt of haar plan om de bibliotheek hier te vestigen, door kan gaan. Dat bleek tijdens de vergadering van commissie Werken en Besturen van woensdag 28 november.

Gemeente Venray wil het appartementsrecht van het oude AH-pand in het centrum van Venray dit jaar nog aankopen. Zo stelt zij een subsidie van 8 ton van provincie Limburg veilig, die ingezet moet worden om leegstand in het centrum te verminderen. Het liefst wil gemeente Venray dat de bibliotheek zich gaat vestigen in het pand, maar omdat BiblioNu met financiƫle problemen kampt, is het nog maar de vraag of zij kan verhuizen.

"Uiteindelijk gaat het erom dat we die lege plek invullen in het centrum van Venray", vindt Henk Bisschops van PvdA. "Of de bibliotheek daar komt, is nog niet zeker. Dat moeten we ook apart zien. Nu kopen we het appartementsrecht aan van het pand. Wat we daar uiteindelijk mee gaan doen, zien we wel. Misschien de bibliotheek, misschien een fietsenzaak. Daar moeten we het pas in een later stadium over hebben." "Die 8 ton moeten we niet door onze vingers laten glippen", vindt ook Peter Custers van VENRAY Lokaal. Hij had wel liever gezien dat er een pand werd aangekocht van lokale ondernemers, in plaats van een multinational.

ProVenray en VVD hebben een paar bedenkingen bij het plan. Harrie van Oosterhout van VVD is bang voor het 'camel nose effect'. "Je haalt de neus van een kameel binnen, maar je weet niet wat daar nog achteraan komt", legt hij uit. "Het totale financiƫle kader van dit project is nog niet duidelijk. We weten niet waar dit verhaal eindigt en al helemaal niet wat het gaat kosten." Ook Erica Irene van den Akker van ProVenray heeft twijfels. "Die 8 ton moet ons niet in de nek gaan hijgen", stelt ze.

De gemeenteraad beslist tijdens de raadsvergadering van dinsdag 18 december over de aankoop van het pand.