Commissie wil opzegtermijn huur Toverbal verruimen

Commissie Werken en Besturen heeft geen problemen met het in gebruik nemen van het pand van oud-basisschool De Toverbal in Venray via antikraak. Wel wil zij onderzoeken of het mogelijk is om de opzegtermijn van de huur te verlengen van één maand naar drie maanden, zodat gebruikers er niet te plotseling uit moeten als het pand gesloopt wordt. Dat werd duidelijk tijdens de commissievergadering op woensdag 28 november.

Het gebouw van de voormalige basisschool De Toverbal komt in januari in handen van de gemeente. Deze wil de huurders die het pand nu al gebruiken, waaronder Stichting Kruisen en Kapellen, het pand laten gebruiken door middel van een antikraakregeling. Dat houdt in dat de huurders in het pand mogen blijven zitten, totdat het pand wordt gesloopt. Dan moeten ze binnen één maand het gebouw verlaten. Op termijn wordt het pand gesloopt. Het is volgens de gemeente te duur om het gebouw op te knappen zodat het via de reguliere weg verhuurd kan worden. De verwarming werkt nog en De Toverbal is wind- en waterdicht. Verder wil de gemeente geen kosten meer maken voor het gebouw. Totdat duidelijk wordt wat er met het pand moet gebeuren, kunnen de gebruikers dus nog even blijven zitten.

"Een goede manier om ervoor te zorgen dat de huidige gebruikers in een rustig tempo op zoek kunnen naar een nieuwe locatie", vindt Henk Bisschops van PvdA. "Maar misschien moeten we ze als gemeente ook nog ondersteunen in die zoektocht. " Boy Janssen van Samenwerking Venray stelt voor om te kijken of de opzegtermijn voor de gebruikers van één naar drie maanden verruimd kan worden, zodat deze meer tijd hebben om een nieuwe locatie te vinden. Het voorstel kan op bijval rekenen van de meeste andere partijen. VENRAY Lokaal en ProVenray pleiten daarnaast beide voor een definitieve oplossing voor de huidige gebruikers. Erica Irene van den Akker (ProVenray): "Kruisen en Kapellen kan met al dat Venrays erfgoed niet binnen een maand verhuizen. Ik wil niet dat dit straks net zo gaat als bij sportzorgcentrum Joutou en dat de stichting ook telkens naar een andere locatie moet verhuizen."