Kerstboom heeft droge zomer overleefd

De kerstboom heeft het niet gemakkelijk gehad deze zomer. Door de lange droogte moesten kwekers hard aan de bak om hun bomen groen te houden voor de kerstperiode die, nu Sinterklaas weer is vertrokken, officieel is aangebroken. Kwekers vertellen hoe de kerstboom dit keer de warmte in huis het beste overleeft.

Het lijkt dit jaar wel een trend om de kerstboom al op te tuigen voordat pakjesavond is geweest. Bij de kwekerij van (kerst)boom- en plantenkwekerij Michel Direks uit Castenray was het vorig weekend al een komen en gaan van mensen die de verleiding niet konden weerstaan en een boom kochten. Ook bij kerstboomkweker Hay Jeuken uit Venray was dit het geval. "Het begint steeds vroeger. Als het eenmaal december is, wil iedereen beginnen met de kerstsfeer in huis halen." Hobbykweker Huub Muijsers uit Merselo sluit zich daarbij aan: "Het is toch ook mooi en gezellig, zo'n boom?"

De bomen van de drie kwekers hebben de droge zomer overleefd. Wel met wat hulp. "Ze hebben voldoende water gehad doordat we ze regelmatig hebben beregend", vertelt Direks. "Anders hadden ze flinke schade opgelopen. Nu hebben ze eigenlijk niets geleden, gelukkig." Jeuken heeft zijn naaldbomen deze zomer ook regelmatig beregend. Toch is dat volgens hem niet voldoende geweest. "De bomen zijn van goede kwaliteit, maar ze hebben wel minder vocht opgenomen dan tijdens een normale Nederlandse zomer", vertelt hij. Muijsers sluit zich daarbij aan: "Ze hebben het extra water echt nodig gehad. Maar dorst hebben ze waarschijnlijk nog steeds."

De drie kwekers geven dan ook aan dat het belangrijk is de dorstige bomen regelmatig voldoende water te geven als ze de huiskamer op komen fleuren. "Ze komen immers weer in zomerse omstandigheden binnen te staan", aldus de heren. Een boom van 2 meter hoog kan de eerste week namelijk wel vijf liter water opnemen, leggen Jeuken en Muijsers uit. Het is daarom het beste om de bomen in een standaard te zetten met waterreservoir. "Dan kan de boom voldoende water opnemen en voorkom je dat hij uitdroogt. Dus controleer regelmatig of er nog voldoende water in staat. En wil je hem extra fris houden, dan is het goed om af en toe de takken met een bloemenspuit te vernevelen met water", aldus de Merselose kerstboomkweker.

Teveel water is volgens Direks echter ook niet goed. "Dan kunnen ze verzuipen en gaan ze al snel hun naalden verliezen." Vergeet je boom deze periode niet, is dan ook het veelgehoorde devies. Jeuken: "Het is en blijft natuurlijk een natuurproduct dat verzorging nodig heeft. Als je dat goed doet, kun je er zo lang mogelijk van genieten. (Foto: archief Hay Jeuken)