Reizigers gaan meer betalen voor Omnibuzz

Het reizen met Omnibuzz wordt volgend jaar bijna 20 procent duurder. De gemeenten gaan het tarief verhogen van 0,71 euro naar 0,85 euro per zone. Het prijskaartje van dit taxivervoer wordt daarmee gelijkgetrokken met het gewone openbaar vervoer.

Omnibuzz regelt voor bijna alle Limburgse gemeenten het vervoer voor mensen met een Wmo-indicatie. Het reizen in Noord-Limburg is met 0,71 euro per zone goedkoper dan in Zuid-Limburg, waar een tarief van 0,83 euro geldt. Dat is ook een reden voor gemeente Venray en andere Noord-Limburgse gemeenten om een prijsverhoging door te voeren.
De gemeente draait voor het grootste deel op voor de kosten van het Wmo-vervoer. De reizigers van Omnibuzz betalen maar één zesde deel van de werkelijke vervoerskosten. Daarbij willen de gemeenten dat iedereen zo veel mogelijk gebruik maakt van het reguliere openbaar vervoer. De drempel was hiervoor vaak te hoog, omdat Omnibuzz een stuk goedkoper is. Het prijsverschil wordt door de gemeenten als onlogisch en niet rechtvaardig gezien, want de klanten van Omnibuzz krijgen meer service dan in het gewone openbaar vervoer. De reizigers worden door busjes van Omnibuzz op afroep aan huis opgehaald, de chauffeur biedt hulp bij het in- en uitstappen en er is aangepast vervoer voor speciale doelgroepen.
Een gebruiker van Omnibuzz reist gemiddeld 100 zones per jaar in gemeente Venray. Dit betekent een prijsverhoging van 14 euro per jaar. Voor reizigers die vaker van het Wmo-vervoer gebruikmaken, kan het prijsverschil oplopen tot maximaal 82 euro per jaar. De jaarlijkse opbrengst van het Omnibuzz-vervoer bedraagt voor gemeente Venray circa 60.000 euro. Dit bedrag zal na de tariefsverhoging oplopen naar 70.000 euro.

Tekst: Henk Willemssen