Lucie uit Venray wil met eigen kinderboek handicaps normaliseren

Lucie Hendrix uit Venray (18) wil, door haar eigen geschreven kinderboek, de weergave van kinderen op een beperkt persoon veranderen. Ze zit zelf in een rolstoel en vindt het belangrijk dat ze gezien wordt om wie ze is en dat niet alleen de rolstoel wordt gezien. Daarom schreef ze het boek Flips Ruimteschip.

Het kinderboek van Lucie vertelt het verhaal van een kater, genaamd Flip, die dolgraag de ruimte in wil. Daarom gaat hij een ruimteschip bouwen. Alleen dan komt hij erachter dat hij hoogtevrees heeft en zijn baasje erg zal missen als hij weggaat. In het boek komt een karakter voor met een beperking, zij speelt het vriendinnetje van Flips baasje. Het karakter zit in een rolstoel, net als Lucie zelf, omdat ze een zeldzame spierziekte heeft en daardoor niet kan lopen. Volgens Lucie weten mensen soms niet hoe ze daarmee om moeten gaan. “Ik word vaak vreemd aangekeken door mensen op straat. Er zijn ook veel mensen die extra lief doen wanneer ze zien dat iemand in een rolstoel zit”, vertelt Lucie. “Het viel me op dat in de meeste verhalen waar personen met een beperking in voorkomen, de handicap relevant is voor het plot.” Lucie wil hier verandering in brengen. “In het echt zit er natuurlijk veel meer achter deze persoon, het draait niet alleen om de beperking.” Ze vindt dat er niks mis is met boeken waarbij de beperking een hoofdrol speelt, maar volgens Lucie zijn er bijna geen boeken waar de beperking een minder grote rol speelt. Ze vindt dat de balans niet helemaal klopt. “Ik wil laten zien dat kinderen met een beperking, ook gewoon mee kunnen spelen.”

Onder de indruk
Lucie heeft het verhaal geschreven voor haar neefjes verjaardag. Alle illustraties die erbij horen, heeft ze ook zelf gemaakt op een iPad. Na de verjaardag waren de ouders van Lucie erg onder de indruk. Zo kwam Lucie met het idee om het manuscript naar een uitgeverij te sturen. Het boek werd goed ontvangen door de uitgeverij en is vrijdag 19 november uitgegeven door Uitgeverij Boekscout. Lucie is erover aan het denken om later meer kinderboeken te schrijven, maar dit heeft geen haast omdat ze nog op de middelbare school zit.

Tekst: Noëlle Ewals