Dorpsraden merken toenemende onrust over vliegveld

De bewoners van de dorpen maken zich steeds meer ongerust over de gevolgen van de heropening van militair vliegveld De Peel in Vredepeel. Dat merkten de dorpsraden op in het dorpsradenoverleg van maandag 7 februari in gemeenschapshuis De Gelderkoel in Heide.

De dorpsraden willen daarom het onderwerp binnenkort op de agenda zetten en Jan Houba uitnodigen om informatie te delen. Oud-wethouder Houba heeft namens de Venrayse burgers zitten in het overlegorgaan COVM. “Het vliegveld gaat alle dorpen aan”, zei Annemarie van Kruijssen van dorpsraad Leunen. “Er staat veel te gebeuren. We moeten nadenken over wat we kunnen doen. Daar moeten we met elkaar over praten.” De andere dorpen konden zich erin vinden. “Want samen staan we sterker”, vond Jan-Willem Bruijsten van dorpsraad Oostrum. “Wij vertegenwoordigen alle inwoners van de dorpen. De F-35’s gaan veel herrie maken. Mogelijk kunnen we afspraken maken over de vliegbewegingen en wanneer ze plaatsvinden.”

Mensen spreken
Andere dorpsraden namen een meer berustende houding aan. “Dit hou je toch niet tegen”, luidde de mening. De dorpsraden vinden het niet gemakkelijk om een standpunt in te nemen. Omdat de bewoners vaak verdeeld zijn in twee kampen. “Het begint steeds meer te leven. Maar het is lastig om als dorpsraad een mening te vormen”, zei John van Dijck van dorpsraad Merselo. Jac Derikx van dorpsraad Geijsteren reageerde: “Je moet eerst vragen hoe de mensen erover denken. Anders kunnen we niet namens het dorp spreken”, zei Derikx, die ook gemeenteraadslid is. Hij haalde aan dat de gemeenteraad unaniem tegen de heropening van het vliegveld is. “We moeten waakzaam zijn maar verder zullen we dit aan de gemeenteraad moeten overlaten.”

Vlieglawaai
Jan Houba is net als de gemeenteraad een fervent tegenstander van het vliegveld. Uitgerekend in Vredepeel, het dorp waarin de vliegbasis ligt, lijkt de tegenstand minder groot. “Ik voel me niet vertegenwoordigd door Jan Houba”, meldde voorzitter Theo Kooter. De dorpsraden willen vooral de inwoners informeren. “Veel mensen hebben lange tijd niet in de gaten gehad wat er staat te gebeuren”, zei Jeanne Jansen van dorpsraad Smakt-Holthees. “Dat vlieglawaai is niet prettig. We proberen het dorp steeds goed te informeren.” Ook dat blijkt nog niet zo eenvoudig. “We willen daarom de stand van zaken weten en wat dit allemaal betekent voor de dorpen”, zei Annemarie van Kruijssen.

Tekst: Henk Willemssen