'Het was geweldig dat het Suikerfeest weer met een grote groep gevierd mocht worden'

De ramadan zit er weer op. Traditiegetrouw sluiten moslims deze vastenperiode af met het Suikerfeest. Dit jaar vond de ramadan plaats zonder specifieke coronamaatregelen, in tegenstelling tot de afgelopen twee jaar. Grote groepen konden weer uitgebreid samenkomen. Deniz Durgun uit Venray vertelt over hoe zij de afgelopen maand heeft beleefd.

De maand april stond dit jaar voor moslims in het teken van de jaarlijkse ramadan: een periode van dertig dagen waarin gevast wordt van zonsopgang tot zonsondergang. Zo ook voor de Venrayse Deniz Durgun (26). Zij doet al vanaf haar 16e mee met de ramadan. Voor Deniz is de ramadan een periode van bezinning, van stilstaan bij en dankbaar zijn voor wat je hebt. "Je leert door het vasten meevoelen met mensen over de hele wereld die arm zijn en hongerlijden", vertelt ze. "Het doet je beseffen waar het leven om draait en hoe dankbaar je mag zijn voor het feit dat jij zelf wel kan eten en drinken wanneer je dat wilt." Daarnaast is de ramadan een periode van samenkomen. Deniz is dan ook blij dat de coronamaatregelen opgeheven zijn en dat er weer genoeg mogelijkheid was om samen te komen tijdens de ramadan. "Deze mooie maand brengt iedereen altijd bij elkaar", legt ze uit.

Het vasten ging Deniz goed af, ondanks dat het gedurende de maand lastiger werd. De periode tussen zonsopgang en zonsondergang werd iedere dag namelijk langer, omdat het langer licht bleef. "Toch was het goed te doen", vertelt Deniz. "Het is ook niet erg om het lastig te hebben. Deze periode leert je namelijk echt om zelfdiscipline te hebben en daarnaast is het goed voor je lichaam, omdat alles zuivert. Tijdens het vasten had ik meer moeite met het niet drinken dan met het niet eten. Ik keek telkens uit naar het moment van zonsondergang." Zodra de zon onder gaat, wordt het vasten namelijk verbroken met Iftar: een feestelijk avondmaal. Hier draait het volgens Deniz ook om gezelligheid en ontmoeting. "Mijn moeder was telkens al vroeg bezig met koken en maakte de lekkerste dingen voor onze familie en vrienden. Nadat we gegeten hadden, sprak ik af met mijn vriendinnen en gingen we samen theedrinken en bijkletsen. Ook kwamen we vaak samen in de Wetteling om daar te voetballen en even lekker te bewegen. Het is leuk dat je elkaar zoveel ziet tijdens ramadan, we zijn vaak met verschillende families bij elkaar gaan eten." In de coronaperiode was dit namelijk heel anders, geeft Deniz aan. "Toen kwamen mensen veel minder bij elkaar, iedereen bleef in zijn eigen huis. Het is zo fijn dat alles weer mag, dat maakt het een stuk minder zwaar."
Tijdens de ramadan wordt er vijf keer per dag gebeden op vaste tijden. Deniz probeerde dit zo goed mogelijk te doen, maar vanwege haar werk was dit soms erg lastig. "Ik werk in de zorg en hierdoor lukte het me niet om elk gebed op de precieze tijd uit te doen. Als ik alleen in een groep sta, is dit simpelweg niet mogelijk. Wel heb ik alles ingehaald zodra ik er tijd voor had."

Suikerfeest
Traditioneel wordt de ramadan afgesloten met het Suikerfeest. Hiermee wordt het einde van de vastenmaand gevierd. Het Suikerfeest vond plaats op maandag 2 mei. Deniz heeft dit met familie en vrienden gevierd. "Het was geweldig dat we weer met familie en vrienden samen mochten komen. Ik denk dat we in totaal met ongeveer dertig mensen waren. We zijn samen vroeg opgestaan en het is heerlijk om dan weer te mogen ontbijten. Iedereen maakte lekkere zoete hapjes en ging bij elkaar op bezoek. Zo sloten we de maand af."

Tekst: Floor Velthuizen