Gemeente wil geen contant leefgeld voor Oekraïners

Oekraïnse vluchtelingen die naar Nederland komen, hebben recht op leefgeld. In gemeente Venray verblijven momenteel zo’n vijftig Oekraïners in de particuliere opvang. De gemeente wil het leefgeld, dat minimaal 60 euro per maand bedraagt, liever niet contant uitbetalen.

Er is een mogelijkheid om prepaid kaarten aan te vragen bij de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). Daar heeft het College van B&W gebruik van gemaakt door 150 passen te bestellen. De kosten bedragen 1.800 euro.

Het probleem is dat de meeste vluchtelingen geen toegang meer hebben tot hun eigen bankrekening in Oekraïne. Het aanvragen van een bankrekening met bankpas in Nederland vraagt enige tijd. Om in de tussentijd toch leefgeld te kunnen uitbetalen, is gekozen voor een oplossing met de prepaid BNG-kaart.

De vluchtelingen moeten zich eerst laten inschrijven bij de Basisregistratie Personen van de gemeente. Daarna kunnen ze een aanvraag doen voor leefgeld. De gemeente wil liever geen contante uitbetaling vanwege de veiligheid en administratieve rompslomp. Binnenkort komen er meer Oekraïners naar Venray, want de gemeente is bezig met het realiseren van vier opvanglocaties voor minimaal tweehonderd slaapplekken.