15 vragen aan Simon Brecheisen

Iedere week beantwoordt een jongere uit de gemeente Venray de 15 vragen. Deze week is dat Simon Brecheisen (15) uit Venray.

Wat voor reis zou je ooit willen maken?
Ik zou graag een keer met mijn vriend naar de Verenigde Staten gaan, het lijkt me super tof om daar op roadtrip te gaan en om eens een totaal ander soort wereld te leren kennen. Alex heeft ontzettend veel met mij gemeen en we kunnen dus ook erg goed met elkaar opschieten. Vandaar dat ik hem mee zou nemen op deze reis. Luxeproducten zoals een jacuzzi of een zwembad zijn altijd welkom.

Wat zou je graag nog willen leren in je leven?
Om op professioneel niveau te leren hoe je improviseert op jazz, trompet of piano. Ik kan dit nu al vrij goed, maar het nog beter kunnen zou geweldig zijn. Kippenvel tijdens het spelen is wat ik zou willen bereiken.

Wat deed je als kind het liefst?
Buiten spelen, bijvoorbeeld met mijn vriendengroep afspreken op het schoolplein. Nu heb ik er geen tijd meer voor. Maar als je dan met z’n allen op het schoolplein aan het voetballen was, koningen of tafelen, je voelde je gelukkig. Als je daar nu op terug kijkt denk je bij jezelf: tjonge wat een luizenleven hadden we toen. Mooie tijden.

Welke herinnering bezorgt je kippenvel?
Ik ben erg muzikaal. Er zijn dus een heel aantal muziekstukken of nummers die mij spontaan blij maken, zelfs kippenvel geven. Muziek van de band Silk Sonic geeft mij echt een gevoel van geluk, zo’n goede muziek is dat! Maar ook bijvoorbeeld iets totaal anders: 'Howls Moving Castle: Merry-Go-Round of Life' van Joe Hisaishi geeft me elke keer weer spontaan kippenvel.

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?
'Stop comparing yourself to others and start focusing on being better than where you’re at right now.' Deze uitspraak heeft mij naar de persoon die ik nu ben gebracht, ik ben sindsdien alleen maar sterker geworden op dit vlak. Mijn oma van mijn vaders kant zei dit ooit tegen mij, toen ik in mijn meest ongelukkige periode tot zover zat: de coronatijd. In de lockdowns van de coronatijd stond mijn telefoon helemaal stil, terwijl de mensen uit mijn omgeving nog steeds veel contact hadden met iedereen. Vanuit daar ben ik mijzelf dus gaan vergelijken met anderen en zakte ik alsmaar dieper in de bodemloze put, er van uitgaande dat niemand aan mij dacht. Totdat ik het er met mijn oma over had, die vertelde me dit en alles werd langzaam maar zeker beter, veel beter.

Welke grote beslissing heb je onlangs genomen?
Ik zit nu in havo 4 en sta er nogal matig voor, maar als ik zou willen, dan kan ik gewoon over. Maar ik zie het eigenlijk niet meer zitten om zo hard door te blijven studeren. Dus heb ik het besluit genomen volgend jaar een mbo-opleiding te gaan doen. Vanuit daar wil ik naar de hbo-opleiding conservatorium. Ik heb dan geen officieel diploma, maar voor mijn mentale zelf is het de beste keuze.

Wat is de laatste foto die je hebt gemaakt?
De laatste foto die ik heb gemaakt, is met mijn vriend Alex. Ik voelde me hier immens gelukkig. We luisterden hier naar 'As it was' van Harry Styles, ons nummer. En ik heb deze foto uiteraard ook naar hemzelf gestuurd.

Hoe heb je je beste vriend/vriendin ontmoet?
Mijn beste vriend is Alex, ik kende Alex al, maar we hebben elkaar beter leren kennen omdat we hetzelfde werk doen. Waar we elkaar voor het eerst ontmoetten, was op het treinstation, wachtend op ons vervoer. Alex is er altijd voor mij en ik ook altijd voor hem. Soms is het net alsof wij voor elkaar bestemd zijn, zoveel hebben we gemeen. We vinden het erg gezellig om samen films te kijken.

Heb je een verborgen talent?
Ik ben ontzettend muzikaal. Ik speel trompet, piano, zit in twee orkesten, ik dans en vind het ook leuk om te zingen, dus een hele mondvol aan muzikaliteit bij mij. Ik wil graag beroepsmuzikant worden, of nog beter: een artiest. Ik wil na het mbo van volgend jaar ook het liefst naar het hbo conservatorium.

Heb je een bijbaantje?
Ik werk bij de McDonalds in Venray, ik ben hier lobbier en moet vaak de minder leuke klusjes doen. Maar dat vind ik helemaal niet erg, het team waarmee ik werk is superleuk. Het is zeker niet alleen voor het geld, contact maken met klanten is wat mij blij maakt en nieuwe werknemers begeleiden vind ik ook supertof om te doen.

Wat doe je het liefst op een vrijdag- of zaterdagavond?
Op vrijdag en zaterdag ben ik vrij druk, vrijdag heb ik dansles en repetitie. Zaterdag moet ik werken, na het werk ook leren of aan schoolprojecten werken. Zondag rust ik graag uit en speel ik soms met mijn vrienden een videogame, wat ik overigens ook supergezellig vind.

Wie is je grote voorbeeld?
The Weeknd, een popartiest. Abel is zijn echte naam. Werkelijk geweldige muziek, zijn optreden met de superbowl was wel echt zijn hoogtepunt. Hij is van dakloze naar één van de meest iconische popartiesten van het decennia gegaan. Een echte doorzetter dus.

Waar zouden anderen zich het meest over verbazen als ze dat over jou te weten zouden komen?
Dat ik best wel goed kan dansen, elke keer als ik het dan iemand vertel die het niet wist, is diegene helemaal verbaasd omdat mensen dit eigenlijk nooit van mij verwacht hadden.

Wat was het laatste boek dat jij heel erg leuk vond?
Het boek ‘The boys from Brazil’ vond ik erg mooi en amuserend om te lezen, het boek zelf is heel interessant en diepgaand. Maar ik vind boeken over de Tweede Wereldoorlog sowieso erg interessant. In dit boek zitten ook veel gebeurtenissen die in het echt ook hebben plaatsgevonden, wat het nog interessanter maakt.

Met welke artiest zou jij je leven willen ruilen?
Bruno Mars of Anderson Paak, deze twee mensen hebben zoveel muzikaliteit in zich. Als ik dat talent voor een week zou hebben, dan kan ik de wereld aan.

Tekst: Fenne Voesten