Geplukt Pascal Schoonheim

Nog maar een paar maanden is hij in Venray te vinden. Volgend jaar verhuist Pascal namelijk met zijn vriendin Manon naar Veenendaal, waar ze een huis gekocht hebben samen. Net op tijd om nog geplukt te worden. Deze week wordt de 29-jarige Pascal Schoonheim uit Venray geplukt.

Dat Pascal er weinig moeite mee heeft om Venray te verlaten, heeft alles te maken met het feit dat hij als kind veel is verhuisd door Nederland. "Mijn vader zit bij Defensie", legt hij uit. "Ik ben geboren in Roermond, maar heb tot mijn eerste levensjaar in Duitsland gewoond, omdat mijn vader daar gestationeerd zat." Toen Pascal 1 jaar oud was, besloot zijn moeder dat ze terug wilde naar Nederland. "Mijn vader is toen overgeplaatst naar Utrecht en we verhuisden die kant op", blikt Pascal terug. "Vanuit Utrecht verhuisden we op mijn 4e naar Biddinghuizen en daar heb ik bijna de basisschool voltooid. Toen ik in groep 7 zat, vertrokken we naar Almere, waar ik heb gewoond tot het tweede jaar van de middelbare school. Toen mijn vader hierna aankondigde weer overgeplaatst te worden, waren mijn broer Kevin en ik er klaar mee", lacht hij. "We verhuisden naar Venray en Kevin en ik zeiden: 'dit is de laatste keer geweest'. We hadden het namelijk goed in Almere en moesten telkens nieuwe vrienden maken. Tijdens de laatste verhuizing, zaten we in een leeftijdsfase waarin het lastiger is om nieuwe vrienden te maken." Daarnaast geeft Pascal aan dat de overstap van Almere naar Venray best intens was. "Van Flevoland naar Limburg", zegt hij. "We woonden eerst in een hele diverse, multiculturele stad. Dan kom je opeens in een rustig dorp terecht. Dat was wennen, vooral het dialectverschil", lacht hij.

Lastige periode
Hij hield woord, want Pascal woont inmiddels alweer vijftien jaar in Venray en is niet meer verhuisd sinds hij hier kwam. Hij heeft het hier fijn, maar kon in zijn eerste jaar weinig aansluiting met leeftijdsgenoten vinden. "Ik vond mijn draai niet", vertelt hij. "In Almere voetbalde ik op hoog niveau en toen ik me hier wilde inschrijven bij SV Venray, was er een wachtlijst van één jaar. Voetbal was juist een uitlaatklep voor me, die ik nu moest missen. Daardoor spijbelde ik veel meer en moest ik het schooljaar opnieuw doen. Het was een moeilijk jaar voor me en ik was eigenlijk wel blij toen ik betrapt werd door de directie. Zij liet me instromen naar vmbo-t en dit was de beste beslissing die er gemaakt had kunnen worden. Ik leerde veel nieuwe mensen kennen waar ik nu nog steeds mee omga. Alles viel toen eindelijk op zijn plek."

Plezier in werk
Nadat Pascal zijn middelbare school afrondde, twijfelde hij lang over wat hij hierna wilde doen. Vanwege zijn liefde voor sport koos hij ervoor om de mbo-opleiding CIOS te doen. Nadat hij deze succesvol afrondde, besloot hij de opleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding (ALO) in Eindhoven nog te doen. Deze rondde hij in vier jaar af. "Ik ben blij dat ik deze opleiding gedaan heb, je wordt ouder tijdens je studie en je blijft jezelf ontwikkelen. Zo ben ik erachter gekomen wie ik ben en wat ik wil in het leven. Ik heb ontdekt dat ik het geven van gymles ontzettend leuk vind en tot op de dag van vandaag doe ik dat ook als werk." Pascal werkt sinds zijn 25e op twee verschillende basisscholen in Eindhoven. "Het leuke aan kinderen is hun puurheid. Ik vind belangrijk om kinderen door middel van mijn sportlessen te enthousiasmeren om te bewegen. Zo krijgen kinderen plezier in sporten en zijn ze bezig met zichzelf en wat hun lichaam allemaal kan. Het is mooi om bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen. Ik geef leerlingen les die nu in groep 8 zitten, maar ik heb ze dus al in mijn lessen vanaf dat ze in groep 4 zaten. Het is supertof om te zien hoe zij opgroeien en zich ontwikkelen."

Verhuizen voor de liefde
Naast dat Pascal elke dag op en neer naar zijn werk in Eindhoven rijdt, stapt hij om het weekend ook de auto in om zijn vriendin Manon te bezoeken, die in Veenendaal woont. Hij leerde haar kennen in 2013, toen hij op vakantie was in Frankrijk. "Ik kon het vanaf het begin al goed met haar vinden", vertelt Pascal. "Toen ze terug naar huis ging, besefte ik me dat ik haar toch wel heel leuk vond en van het één kwam het ander. In Nederland realiseerde ik me dat voor mij niet alleen een vakantieliefde was en toen zijn we een paar keer op date gegaan. We werden verliefd en dat zijn we nog altijd." Pascal geeft aan dat de afstand niet per se iets negatiefs is. "We brengen de weekenden samen door en als ik terugkijk heb ik hierdoor doordeweeks altijd goed kunnen focussen op mijn studie en sport. In het weekend doen we leuke dingen samen."
Hier komt binnenkort verandering in, want samen hebben Pascal en Manon een nieuwbouwwoning gekocht in Veenendaal. "De oplevering wordt geschat op eind 2022", geeft hij aan. "We zijn dan al bijna negen jaar samen. Ik vind het superspannend om samen te gaan wonen, maar heb er vooral heel veel zin in." Pascal vindt het niet erg om Venray te verlaten. "Het was een klein discussiepunt wie van de twee zijn woonplaats zou verlaten", lacht hij. "Omdat ik zelf zo vaak al ben verhuisd, stond ik er nu ook voor open om diegene te zijn die verhuist. Daarnaast zijn veel vrienden van de middelbare school ook uit Venray vertrokken en ik zie ze nog supervaak. Als we elkaar willen zien, dan doen we dat toch wel. Het maakt niet uit waar dat dan is, daar doe je moeite voor."

Actief bezig
Zijn vrije tijd besteedt Pascal vooral aan sport. "Ik hou ervan om ermee bezig te zijn wat mijn lichaam kan", legt hij uit. "Bijna al mijn vrije tijd zit in de sportschool, maar ik hou er ook van om buiten bezig te zijn met bijvoorbeeld hardlopen of mountainbiken. Het is heerlijk om je grenzen te verleggen. Eigenlijk vind ik bijna alle sporten leuk", vertelt hij. "Ik heb eigenlijk te veel hobby's om te kunnen uitvoeren in de tijd die ervoor is. Daarom heb ik gekozen voor fitness, omdat dit heel vrij in te vullen is. Je kunt gaan wanneer en hoe lang je wilt. Daarnaast doe ik ook nog aan skiën en snowboarden in de winterperiodes."
Naast sporten houdt Pascal ook wel van een feestje, maar een terrastype is hij niet. "Daar ben ik veel te druk voor", lacht hij. "Ik ben liever actief bezig, dus zoek regelmatig een festival op of ga naar een pretpark. Manon is rustiger dan ik, dat is wel fijn. Zij zegt me wel eens dat ik rustig aan moet doen en remt me af wanneer ik mezelf voorbijga in wat ik allemaal wil doen. Daarom zijn we zo'n goede match. Samen met haar ga ik ook graag op reis, dat is nog een andere hobby. Ik hoop dan ook dat ik over een aantal jaar met haar veel gezien heb van de wereld. Dan is het ook wel tijd voor een gezinnetje: huisje boompje, beestje. Zij wil graag trouwen, dus daar moet ik dan ook maar aan geloven", lacht hij.

Tekst: Floor Velthuizen