Na tien maanden neemt Chantal Nijkerken afscheid van Venray

Chantal Nijkerken werd tien maanden geleden beëdigd als wethouder van gemeente Venray, Dinsdag 31 mei mocht ze haar taken neerleggen en afscheid nemen. Ze blikt terug op een intensieve periode waarin ze Venray in haar hart heeft gesloten.

Tien maanden geleden was er voor Chantal Nijkerken geen tijd om achterover te leunen toen ze aan de slag ging als wethouder van Venray. Naar eigen zeggen sprong ze destijds op een rijdende trein, die in die maanden in volle vaart is doorgedenderd. "Toch zat ik er redelijk snel in door de goede samenwerking met de organisatie en het college. Ik heb fijne maanden gehad en veel meegemaakt, maar altijd vastgehouden aan één doel en dat was het belang van Venray voorop stellen. Verder vond ik het belangrijk dat ik iedere dag mezelf in de spiegel kon aankijken en dat is naar mijn mening gelukt. Ik hoop dat de nieuwe bestuurders ook dicht bij zichzelf blijven."

Mensen ontmoeten
Toen Chantal begon als wethouder gaf ze aan graag mensen te verbinden en te ontmoeten. Het contact met de buitenwereld is vanwege de coronamaatregelen minder makkelijk verlopen, geeft ze aan. Daar had ze graag meer aandacht aan willen geven. "Ik had de overtuiging om tijdens mijn werk veel naar buiten te gaan om mensen te ontmoeten. Waar het kon, heb ik dat zeker gedaan, maar dat had ik graag meer willen doen. Je doet dit werk om mensen te verbinden en daarbij is contact belangrijk. Vanwege corona heb ik dat contact vooral via schermen gehad en dat maakt het ingewikkeld. Het is soms moeilijk om digitaal emoties af te lezen bij de mensen. Ondanks dat er veel digitaal overleg is gepleegd, heb ik positieve reacties gehad over mijn manier van werken."

Stabiele situatie
Volgens Chantal bestond het college uit fijne collega's die elkaar aanvulden en intensief met elkaar samenwerkten. "Dan kom je als college al een heel eind. Die samenwerking ga ik wel missen. Je geeft jezelf tien maanden en daardoor is Venray een stukje van mij geworden en heb ik de gemeente in mijn hart gesloten. Nu ben ik van die trein afgesprongen en moet ik het werk proberen los te laten." Chantal geeft aan er vertrouwen in te hebben dat het besturen van Venray op een goede manier wordt voortgezet. "Ik gun Venray het voortzetten van deze stabiele situatie. Er komen veel uitdagingen op het nieuwe college af zoals de Oekraïense oorlog, de opvang van asielzoekers en de stikstofproblemen en daar zullen goede beslissingen over genomen moeten worden. Ik heb onlangs uitgebreid gesproken met de nieuwe wethouders en ze mijn bestuurlijke blik meegeven. Ze mogen me natuurlijk altijd bellen."

Tijdens de afscheidsbijeenkomst in de raadzaal van het gemeentehuis werd aan Chantal het zilveren bijtje toegekend als blijk van waardering voor hetgeen ze voor de gemeente Venray betekend heeft. Volgens haar was dat een overweldigende moment. "Ik heb veel mooie en warme woorden mogen ontvangen. Ik bloos er bijna van wat in het receptieboekje is ingevuld. Dat is heel bijzonder om te lezen. Aan Venray heb ik veel warme herinneringen, het is een mooie gemeenschap waarbij ik me welkom heb gevoeld. Ik kijk met veel plezier terug op deze periode, ik had het niet willen missen."

Ondanks dat ze donderdag afscheid heeft genomen van Venray, zal ze de gemeente nog wel eens aandoen, want volgens Chantal heeft Venray veel te bieden. "Ik was verrast door de pareltjes in de gemeente. Als relatieve buitenstaander zie je die nog meer. Daarnaast zou ik Venray nog zeker bezoeken omdat ik er fijne contacten heb opgedaan en die wil onderhouden."

Glazen bol
Tot op het laatste moment is Chantal bezig geweest met het overdragen van haar werkzaamheden. Nu gaat ze genieten van haar rust en vakantie. Hoe haar toekomst eruit komt te zien, is voor haar nog een verrassing. "Ik heb geen glazen bol. Als ik een deur dicht doe, gaat er ergens anders wel weer een open. In deze maanden ben ik erachter gekomen dat ik een bestuurder ben en graag in oplossingen denk. Hopelijk kan ik daar bij mijn volgende werkgever ook aan bijdragen."

Tekst: Jeanine Hendriks