Gebouw C na metamorfose gereed als opvanglocatie

Gebouw C van het Raayland College heeft de afgelopen weken een metamorfose ondergaan en biedt nu plek aan 120 Oekraïense vluchtelingen. De coördinatie van de opvang in Venray is daarbij in handen van het Rode Kruis.

Op maandag 9 mei gingen alle seinen op groen. Al gauw nadat gebouw C, het voormalige Boschveldcollege dat al tijdenlang grotendeels leeg stond, werd aangewezen als meest geschikte locatie om als tijdelijke opvang voor Oekraïense vluchtelingen te dienen, staken de verschillende betrokken partijen de handen uit de mouwen. Ze hadden één gezamenlijk doel: het schoolgebouw zo snel mogelijk gereedmaken voor opvang. Krap een maand later zijn voormalig klaslokalen getransformeerd tot slaapruimtes en is de aula een gigantische woonruimte. Eentje met beamer en scherm overigens, waarop Oekraïense tv-zenders worden getoond. "Een extraatje", zegt Marco van de Voort, die vanuit de gemeente als locatiemanager naar voren werd geschoven bij de realisatie van deze plek. "Samen met vele vrijwilligers en een aantal gespecialiseerde bedrijven uit de regio hebben we ons uiterste best gedaan om er iets moois van te maken. Een plek waar de vluchtelingen zich ondanks alles een klein beetje thuis kunnen voelen. Het veiligheidsaspect vonden we daarnaast ook erg belangrijk. Er is relatief veel tijd gaan zitten in brandveiligheid, bijvoorbeeld. Ook zijn er hier te allen tijde bhv'ers en beveiligers aanwezig, die kunnen assisteren bij eventuele calamiteiten. Omdat het om een vrij grote groep gaat, kan dat."

Kinderen
Hoe de groep vluchtelingen in Venray er qua samenstelling exact uitziet, is een paar dagen voor de ingebruikname nog eventjes gissen. Wel wordt gerekend op een meerderheid aan vrouwen en kinderen. "De toewijzing van vluchtelingen die hierheen komen, wordt gefaciliteerd vanuit de veiligheidsregio Limburg-Noord. Zij zijn op de hoogte van de indeling die we hier hebben gemaakt. Wat betreft slaapplekken, bijvoorbeeld. Het aantal beschikbare baby- en kinderbedjes dat we hier hebben, is van belang bij de toewijzing. Het Rode Kruis is ook precies op de hoogte van de mogelijkheden hier. Zij gaan hier locatiecoördinatoren en woonbegeleiders, maar ook vrijwilligers voor EHBO en maatschappelijke opvang inzetten", vertelt van de Voort. Speelgoedbank Venray heeft op haar beurt gezorgd voor de inrichting van een flinke speelruimte, waar de Oekraïense kinderen die naar Venray komen hun energie kwijt kunnen. Buiten zijn daarnaast enkele speeltoestellen geplaatst. Een ander voordeel van een leegstaand schoolgebouw als opvanglocatie is de uitstekende Wifi. Handig, want niet alleen contact met het thuisfront is voor de Oekraïners in deze onzekere tijd van groot belang, maar ook de mogelijkheid om te werken van afstand. En Oekraïense kinderen die nu onderwijs op afstand volgen, kunnen dat in Venray ook gewoon blijven doen.

Ikea-bedjes
De al aanwezige faciliteiten in het schoolgebouw zijn optimaal benut. Kantoortjes zijn ingericht als slaapkamers voor families en in klaslokalen liggen eenlingen en paren gezamenlijk op de kamer. In veel gevallen gescheiden door een houten wandje. Qua privacy misschien niet altijd ideaal, erkent ook van der Voort, maar de mogelijkheden zijn optimaal benut: "Bij het gymlokaal op de bovenste etage kan niet alleen worden gesport, maar er staan ook wasmachines en drogers en er kan worden gedoucht. Dat kan trouwens op meerdere plekken in het gebouw. Daar zijn we bij de verdeling ook uitgegaan van een samenstelling waarbij vrouwen en kinderen de boventoon voeren." Er wordt geslapen in houten bedden van meubelgigant Ikea, die direct een stuk humaner ogen dan de ijzeren varianten die op veel opvanglocaties staan. Op de kamers staan verder kasten voor persoonlijke bezittingen en kleding en bureautjes. De verduisterende gordijnen moeten ervoor zorgen dat er prima geslapen kan worden. "Door de enorme stroom aan vluchtelingen had het Rode Kruis geen bedden meer op voorraad. Daarom staan er hier nu ruim honderd van de Ikea. Dat was trouwens een enorme klus, om al die bouwpakketten in elkaar te zetten. Met hulp van een flink aantal vrijwilligers is het gelukt om ook dat op tijd af te ronden", zegt van der Voort trots.

Borsch
Naast de gezamenlijke woonruimte op de begane grond, springt ook de riante eetzaal op die verdieping in het oog. Op de plek waar vroeger de kipburgers gretig aftrek vonden onder leerlingen van het Raayland College, staat de eerste paar weken een buffet klaar voor de vluchtelingen. "Er is om op te starten een tijdje catering geregeld. Als het moet kunnen we dat verlengen, maar we verwachten eerlijk gezegd dat er vanzelf iets anders van de grond komt. Er zitten vast mensen tussen die graag koken. Ook om iets te doen te hebben. Misschien ontstaan er wel kookclubjes. Er is alle ruimte voor dat soort initiatieven", oppert van der Voort. In dat geval wordt het Nederlandse buffet ongetwijfeld snel vervangen door een menu met typische Oekraïense gerechten als Borsch, Kovabasa of aardappelpannenkoeken. Het zou naast het scherm met tv-zenders uit het vaderland nog een mooi en welkom extraatje zijn, voor hen die noodgedwongen moesten vluchten voor het gewapend conflict.

Tekst en beeld: Jelle van Hees