‘Scootmobiel is niet voor recreatief gebruik’

Als gemeente Venray een scootmobiel verstrekt, dan is die alleen bedoeld voor dagelijkse korte ritjes tot 1,5 kilometer. Het vervoersmiddel is niet bestemd voor recreatief gebruik, maar dient alleen als vervanging van het lopen. Dat antwoordt de gemeente op vragen van Bernie van Lierop (Samenwerking Venray).

Inwoners die langere afstanden willen afleggen, kunnen een deelnemerspas krijgen voor taxivervoer van Omnibuzz, meldt de gemeente. ‘De scootmobiel is alleen voor de vervoersbehoefte dicht bij de woning.’

Te langzaam
Bernie van Lierop meent dat gebruikers van een scootmobiel worden beperkt in hun activiteiten. Ze kunnen geen ritje maken naar de natuur in het buitengebied of deelnemen aan de Fietsvierdaagse. Een klacht is ook dat de scootmobiel niet sneller kan dan 12 kilometer per uur. ‘Dat is te langzaam als je een partner hebt die meefietst. Dan heb ik het over een gewone fiets en geen elektrische fiets’, zegt het raadslid van Samenwerking Venray.

De gemeente reageert dat de snelheid bewust is verlaagd van 15 naar 12 kilometer. Dat is gedaan om de onderhoudskosten te verlagen en de levensduur te verlengen. Gebruikers mogen niet zelf de snelheid opvoeren. Als Medipoint, de beheerder van de scootmobiels, dit bij een onderhoudsbeurt constateert, dan wordt de snelheid weer teruggedraaid. De gemeente stimuleert het dat mensen die meer gebruiksmogelijkheden willen, zelf een scootmobiel aanschaffen.

De klacht dat boa’s de snelheid zouden controleren, is volgens de gemeente niet juist. Een scootmobiel mag op de stoep maximaal 6 kilometer per uur rijden. ‘Een boa kan alleen een scootmobielrijder aanspreken als die te hard rijdt in een voetgangersgebied.’