Geplukt - Roland de Vink

Als eigenaar van zijn eigen beveiligingsbedrijf De Vink Security is hij, ook wel bekend als ‘bolle’, een bekend figuur binnen de gemeente Venray. Hij is een tevreden man met veel passie voor zijn vak. Deze week wordt Roland de Vink (55) uit Venray geplukt.

Roland is geboren en getogen in Venray. Daar is hij opgegroeid in een gezin met een oudere broer en een jongere zus. Zijn jeugd vond voornamelijk plaats onder de vleugels van zijn moeder, aangezien zijn vader op 42-jarige leeftijd kwam te overlijden. Sinds zijn 18e werkt Roland als portier. Daar heeft hij voor het eerst geproefd van het beveiligingsvak. “Vervolgens ging ik werken bij een logistiek bedrijf. Vanwege een reorganisatie stond ik op de lijst om ontslagen te worden. Dat gebeurde ook in 2014. Toen ben ik na gaan denken over een nieuwe inkomstenbron. Ik vond dat ik iets moest gaan doen waar ik goed in was. Zodoende is De Vink Security, mijn eigen beveiligingsbedrijf, in 2017 ‘geboren’. We hebben nu 35 actieve werknemers in dienst. Het bedrijf is zo gegroeid dat we 270 evenementendagen per jaar verzorgen”, zegt Roland.

Bodyguard
De Vink Security verzorgt de beveiliging bij verschillende evenementen. Onder andere
'Q-Music de foute party' en 'De Roetsj' in Venray. Ook bekend Nederland weet Roland en zijn bedrijf te vinden. “Ik heb voor veel bekende Nederlanders persoonsbegeleiding mogen uitvoeren. Bijvoorbeeld voor actrice en dj Fajah Lourens, volkszangers Peter Beense en Frans Duijts en de daarbij horende cast.” Volgens Roland moet je passie hebben voor het vak van beveiliger. “We werken regelmatig in de weekenden. Dat moet je ervoor over hebben, maar zolang je plezier hebt in je vak is het geen probleem”, zegt hij. Het contact met mensen is wat Roland, die vaker bij zijn bijnaam 'Bolle' wordt genoemd, leuk vindt aan zijn vak. “Als beveiliger is het belangrijk dat je kunt praten met de mensen om je heen, in plaats van direct fysiek geweld te gebruiken”, vertelt hij. Toch gebeuren er in zijn vak soms heftige dingen. Daar weet Roland alles van. Eén ding wat hem altijd bijblijft is dat een collega van hem in 2018 als portier van de Nijmeegse discotheek The Matrixx is doodgeschoten. “Ik ben niet bang aangelegd, maar het vak brengt ook gevaren met zich mee. Ik heb ook een gezin thuis. Je bent zo kwetsbaar als het maar zijn kan. Toch laat ik me er niet door leiden. We proberen zo professioneel mogelijk te handelen en de dienst uit te voeren voor onze opdrachtgever”, zegt Roland.

Nieuwe koers
Ondanks dat het bedrijf goed loopt, kent De Vink Security ook tegenslagen. Veel bedrijven hebben last ondervonden van de maatregelen tijdens de coronacrisis. Daar is het bedrijf van Roland geen uitzondering op. “Toen de coronacrisis om de hoek kwam kijken, vielen we in een gat, omdat de hoofdmoot van ons werk uit evenementen bestond. De horeca lag plat en dat betekende voor mij geen inkomsten. Ik heb mezelf de tijd gegeven om na te denken over hoe ik dit moest gaan aanpakken. Ik heb in die tijd een aantal personeelsleden naar school gestuurd om de opleiding beveiliger niveau 2 te volgen. Daardoor kunnen ze nu alle beveiligingswerkzaamheden uitvoeren in het vak. Momenteel leiden we ook studenten op waar ik mijn kennis en vaardigheden op overdraag. Daar steek ik veel energie in”, zegt Roland. Tot op de dag van vandaag ondervindt hij de gevolgen van de coronacrisis. “Wij werken nu volop in de logistieke sector. We zetten mensen in om bijvoorbeeld receptiediensten te draaien. Daarnaast zijn we gestopt om beveiliging te verlenen bij deuren van horecazaken. Door de coronacrisis zijn evenementen niet meer de hoofdmoot, maar een neventak. Ik heb bewust een tussenweg gekozen. Logistiek gaat ook tijdens een lockdown gewoon door. We weten niet wat er komende winter gaat gebeuren”, geeft Roland aan.

Wat je geeft, krijg je terug
Roland is meer dan alleen het bedrijf De Vink Security. Ook is hij een familieman. Hij is de trotse vader van twee zonen, eentje van 34 en een van 27 jaar oud. Volgend jaar is hij dertig jaar samen met de moeder van zijn kinderen. “Mijn vrouw en ik zijn momenteel aan het sparen voor een camper, zodat we naar bijvoorbeeld Scandinavië, Spanje en Portugal kunnen gaan om te reizen. Vroeger stak ik vooral veel tijd in het motorcrossen van mijn zoon. Dat deed hij op hoog niveau.” Roland zelf is ook niet vies van motorvoertuigen. In zijn vrije tijd trekt hij er maar al te graag op uit met de motor om te toeren in de omgeving. “Ik heb een eigen 'mancave' binnen het bedrijf, waar ik mijn motoren heb staan”, geeft hij aan. Toch heeft Roland niet veel nodig om een tevreden man te zijn. “Ik heb alles wat ik wil hebben. Ik ben tevreden. Wat je geeft, krijg je terug, is mijn stellige overtuiging. Ik hoef geen groot kantoor. Als ik rijk had willen worden, dan had ik 25 jaar eerder met dit bedrijf moeten beginnen. Ik geniet van de dingen die ik heb.“

Tekst: Milou Peelen
Beeld: Patrick Marcellis